Ετοιμάζουν… επικοινωνιακή έξοδο με 5ετές ομόλογο!
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλλάζει τον πολιτικό «χάρτη», πυροδοτώντας έκτακτες εξελίξεις, η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή ατζέντας, ενόψει και της αυριανής άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο Οικονομικό επιτελείο έχουν λάβει το μήνυμα των αγορών, ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στις υψηλές αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου, για το λόγο αυτό και προχωρούν σε μία επικοινωνιακή έξοδο στις αγορές, μόλις ξεκαθαρίσει το «τοπίο» γύρω από τις Πρέσπες.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δεν... τολμά να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, οπότε στρώνει το έδαφος για μικρότερη περίοδο, πέντε ετών με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ. Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης 5ετούς ομολόγου καθιστούν το εγχείρημα περισσότερο ελεγχόμενο από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς ομολόγων.
Το έδαφος έχει προετοιμαστεί, καθώς το 5ετές έχει ξεκινήσει μία πορεία βελτίωσης. Η απόδοσή του κατά την τελευταία εβδομάδα έχει σημειώσει πτώση 7,5%, κινούμενη πλέον μία ανάσα από το 3%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Εν μέσω μίας άγριας προεκλογικής περιόδου, η θα επιχειρήσει μέσω της έκδοσης αυτής να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά, που είχε επιτόκιο 4,95%, στοχεύοντας σε χαμηλότερη την απόδοση, την οποία θα επιδιώξει να «πουλήσει» επικοινωνιακά.
Εξάλλου, κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και στα τέλη Ιουλίου 2017, όταν η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση 4,625%.
Πάντως, από την πλευρά τους, οι αναλυτές εκτός του ότι επισημαίνουν τις χαμηλότερες προσφορές σε σχέση με το ομόλογο του 2014 ( 6,5 δισ. ευρώ έναντι 20 δισ. ευρώ) και το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον (200 επενδυτές σήμερα έναντι 600 επενδυτών το 2014), συγκρίνουν και το spread που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο με το spread που είχε επιτευχθεί στην έξοδο του 2014.
Το spread του ελληνικού ομολόγου ήταν υψηλότερο τον Ιούλιο του 2017 από ό,τι ήταν το 2014, λόγω των αρνητικών αποδόσεων των 5ετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες διαμορφωνόταν στο -0,18%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 βρισκόντουσαν στο +0,7%.
Το γενικό μέτρο σύγκρισης, ο «πήχης» για τα ομόλογα της ευρωζώνης είναι η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου που αντανακλά γενικότερα το κλίμα στην αγορά κεφαλαίου.
Το καλοκαίρι του 2014, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου ήταν 1,251%, ενώ το 2017 ήταν 0,575%, ήτοι 0,67 ποσοστιαίες μονάδες παρακάτω.
Όσο για την απόδοση του πενταετούς γερμανικού ομολόγου, αυτό ήταν 0,349% το 2014, ενώ το 2017 ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε στο -0,10%.
Με απλά λόγια αυτό δείχνει ότι το χρήμα το 2017 είναι αρκετά φθηνότερο από ότι ήταν το 2014.
Όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr», το spread των γερμανικών με τα ελληνικά ομόλογα είναι σήμερα, που η Ελλάδα υποτίθεται ότι είναι εκτός μνημονίων, μεγαλύτερο από το 2010, με το ξέσπασμα της κρίσης!!!.
Οι συγκρίσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων δεν γίνονται με τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά με βάση το «σπρεντ» (spread) τη διαφορά δηλαδή του επιτοκίου κάθε έκδοσης από το αντίστοιχο επιτόκιο αναφοράς, που κατά κανόνα είναι το γερμανικό.
Εάν συγκρίνουμε το «σπρεντ» βλέπουμε ότι το 2014 η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν κατά 4,60 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό, ενώ σήμερα το σπρεντ έχει μεγαλώσει και διαμορφώνεται στις 4,72 ποσοστιαίες μονάδες.
Με απλά λόγια, το ομόλογο του 2017 πληρώνει μεγαλύτερο «καπέλο» σε σχέση με το γερμανικό για να προσελκύσει κεφάλαια, σε σχέση με το καπέλο που πλήρωσε το ομόλογο του 2014.