exodos-agores-2

Στις αγορές με 7ετές ομόλογο για 3 δισ. μετά τις 22/01

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 04/01/18, 07:36
Του Αλέξη Ρωμανού



Μετά τις 22 Ιανουαρίου ετοιμάζεται η κυβέρνηση να βγει και πάλι στις αγορές με την έκδοση 7ετους ομολόγου και με στόχο την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ.



Άλλωστε, μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει σφραγισθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup, οπότε κι αναμένεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standardand Poor’s σε Β+ από Β-, αν και οι πιο... αισιόδοξοι έχουν θέσει υψηλότερα τον πήχη προσδοκιών, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση κατά δύο κλίμακες. Σε μία τέτοια περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερα επιτόκια δανεισμού.


Όπως έχει γράψει εδώ και μήνες το «xrimaonline.gr» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει δύο και τρεις εξόδους στις αγορές έως τον ερχόμενο Αύγουστο, με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες «καθαρής εξόδου», χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή.


Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε τρεις νέες εκδόσεις με στόχο την άντληση 9 με 10 δισ. ευρώ (περίπου 3 δισ. ανά έκδοση).


Η πρώτη κίνηση θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου, η δεύτερη τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου και η τρίτη και η πιο κρίσιμη τον Ιούλιο, με την έκδοση μάλλον 10ετούς ομολόγου.


Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα το 2018. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.


Το ιδανικότερο θα ήταν η χώρα να βγει στις αγορές, έχοντας στα χέρια της μία ρύθμιση για το χρέος, γεγονός που θα συνέβαλε στην προσέλκυση περισσότερων και πιο μακροχρόνιων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Εντούτοις, η παράταση της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία μπορεί να εξελιχθεί σε «απειλή» για τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο κεφάλαιο του χρέους.


Οι πολιτικές εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο χρόνος για το χρέος «τρέχει» και το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ, εκπνέει τον Φεβρουάριο.


Σημειώνεται πως η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με καθαρές πληρωμές τοκοχρεολυσίων 12 δισ. ευρώ το 2018, οι οποίες ωστόσο θεωρούνται ως εύκολα διαχειρίσιμες, καθώς η χώρα θα είναι σε πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι το 2019, όταν οι καθαρές πληρωμές τοκοχρεολυσίων θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ και θα απαιτηθεί το 1/3 εξ αυτών να καλυφθεί με χρηματοδότηση από τις αγορές. Για να μην βρεθεί, λοιπόν, «στριμωγμένη» στη γωνία η χώρα, η Eυρωζώνη θα την έχει βοηθήσει να σχηματίσει αποθεματικό ασφαλείας.
Αν σου άρεσε κάνε