ΥΠΟΙΚ: Έκδοση 10ετούς ομολόγου για ενίσχυση του αποθεματικού Covid
Στην έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ, οδηγείται εκ των πραγμάτων το οικονομικό επιτελείο με το «καλημέρα» του νέου έτους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δαπάνες επιχειρήσεων και εργαζομένων από την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Το ειδικό αποθεματικό Covid στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, αλλά, καθώς όπως όλα καταδεικνύουν, θα απαιτηθεί η αύξησή του, και το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται στις αγορές για να δανειστεί και να μην πειράξει το ταμειακό «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ.
Η νέα έξοδος τοποθετείται χρονικά στην εβδομάδα μετά τις 17 Ιανουαρίου, αφού θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση στις 14 Ιανουαρίου από τον οίκο Fitch. O εν λόγω πιστοληπτικός οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδος στο ΒΒ- δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα- και οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Συνολικά για το τρέχον έτος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκει την άντληση 12 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ελληνικού ομολόγου στα μέσα του έτους.
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για ένα πακέτο στήριξης. «Θα λάβουμε τον επόμενο κύκλο μέτρων, αφού αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα, μέσα στις επόμενες ημέρες, των πραγματικών επιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον στον τζίρο των επιχειρήσεων», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι κλάδοι που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη και προς το παρόν φαίνεται ότι είναι η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως το λιανεμπόριο. Πληροφορίες από κύκλους του οικονομικού επιτελείου, αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα θα ανακοινωθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε, και ανάλογα με την έκταση και ένταση της πανδημίας, αναμένεται να υπάρξει ένα στοχευμένο πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της υγειονομικής κρίσης, με πρώτο την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (παλαιών και νέων). Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, που θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου.
Σε δεύτερο χρόνο έως τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίσει τη συνολική ζημία που θα έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από το τέταρτο κύμα της πανδημίας και, εάν χρειαστεί, θα επανεξετάσει τα ποσοστά «κουρέματος» των «επιστρεπτέων προκαταβολών» για τους επτά κύκλους του συγκεκριμένου μέτρου. Εκτιμάται ότι χρονικά περιθώρια υπάρχουν τουλάχιστον έως την άνοιξη, καθώς έως τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.