Σφίγγει η «θηλιά» για πλειστηριασμούς κόντρα στις αριστερές «κορώνες»
(malainou87@gmail.com)
Όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να «φτιάξει» κλίμα για τις εξόδους στις αγορές και να κερδίσει την ψήφο συγκεκριμένων κοινωνικών κι επαγγελματικών ομάδων με τακτική… παροχολογίας, τα μηνύματα θεσμών κι αναλυτών ως προς την «καυτή» ατζέντα της γ’ αξιολόγησης προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αριστερά, η οποία βιάζεται να «κλείσει» έστω και στο «πόδι» τα «ανοιχτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης, υπό την ξεκάθαρη κι αυστηρή προϋπόθεση των δανειστών να μην παίξει (ξανά) καθυστέρηση κι επαναληφθούν τα περσινά «δράματα».
Λίγα μόλις λεπτά ήταν αρκετά, ώστε οι θεσμοί στο χθεσινό Eurogroup να «περάσουν» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα «τρέξτε τώρα πλειστηριασμούς κι ιδιωτικοποιήσεις», χτυπώντας κατευθείαν στην «καρδιά» της αριστερής ρητορικής, τα «θεμέλια» του «αφηγήματος» των επενδύσεων. Η «εντολή» του «Σούπερ Μάριο» να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και να μπει «τέλος» στην αποχή των συμβολαιογράφων ήταν αυτή που δεν ήθελε να ακούσει η κυβέρνηση.
Επικαλούμενοι τον φόβο ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα εν μέσω σκηνών «ροκ» στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι συμβολαιογράφοι «παγώνουν» τους πλειστηριασμούς, «απειλώντας» έτσι τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να μειώσουν τα προβληματικά πάγια, αλλιώς…
Με το «πάγωμα» των πλειστηριασμών η κυβέρνηση καλείται να βάλει στην άκρη την αριστερή ρητορική και να τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος. Αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου.
Προτού ξεκινήσει η γ’ αξιολόγηση , στο «xrimaonline.gr» γράφαμε πως αν και αυτός ο γύρος διαβουλεύσεων είναι πιο «βατός», εντούτοις το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» αποτελεί «αγκάθι». Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το «σαφάρι» των πλειστηριασμών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ο SSM ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έσφιγγε το «ζωνάρι» στις ελληνικές τράπεζες να πατήσουν το «κουμπί» των πλειστηριασμών το συντομότερο δυνατόν, με το ΔΝΤ να τονίζει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η «βραδυφλεγής βόμβα» για τον κλάδο. Αν και οι Έλληνες τραπεζίτες υπογραμμίζουν πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο το Ταμείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα περί και νέας ανακεφαλαιοποίησης, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο στάση αναμονής ενόψει των stress tests.
Από την πλευρά τους δε οι ξένοι οίκοι υποστηρίζουν πως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι πιθανόν να αποτελέσει τον κύριο λόγο «εκτροχιασμού» των χρονοδιαγραμμάτων, με την ΤτΕ να προειδοποιεί πως αν η γ’ αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα, τότε οι αγορές θα λάβουν μήνυμα αστάθειας κι αβεβαιότητας. Χαρακτηριστικό ήταν το «μαχαίρι» έως και 50% της BofA στις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, με τον οίκο να «βλέπει» υψηλό κόστος ρίσκου για τους εξής λόγους: α) πιθανοί υψηλότεροι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2018 και β) τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στους κανονισμούς από την ΕΚΤ μέσω των οποίων αναμένεται να ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο από τα νέα NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, ακόμα και αν υπάρχουν εξασφαλίσεις.
Τα «γκάζια» των θεσμών εκτός των «δονήσεων» που προκαλούν στη Λεωφόρο Αθηνών, παράλληλα ανεβάζουν τον πήχη δυσκολίας στην Ηρώδου Αττικού, όπου καλούνται τώρα να βρουν το επικοινωνιακό «αφήγημα» πάνω στο οποίο θα στηρίξουν το γεγονός πως με πρώτη φορά Αριστερά οι πολίτες θα χάνουν ακόμη και την πρώτη κατοικία με μαζικούς πλειστηριασμούς! Έτσι, το Μαξίμου «κοιτάζει» προς την Κουμουνδούρου, όπου τα πνεύματα, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν «αγριέψει». Ένα πρώτο πολιτικό «μασάζ» υπό την… αφορμή ενημέρωσης για την πορεία των διαβουλεύσεων (οι συνεδριάσεις έχουν «πυκνώσει» από τότε που οι «53» έθεσαν θέμα έλλειψης επικοινωνίας με το Μαξίμου) θα επιχειρηθεί αύριο, Τετάρτη στη σύσκεψη της ΚΟ του κόμματος.
For sale…
Περίπου 6 δισ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία του κράτους, αν η κυβέρνηση πράξει, όπως λέει. «Τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις, ακόμα κι αν σημειωθούν ανάλογα «παρατράγουδα» με την περίπτωση του Ελληνικού. Άλλωστε, τα έσοδα συνδέονται και με την απομείωση του χρέους.
Η δυσφορία της τρόικας με τους ρυθμούς χελώνας, που ακολουθούνται από την κυβέρνηση ως προς την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δεν αποτελεί νέο. Είναι γνωστή από τότε, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.
Κατά κάποιο τρόπο σε κάθε αξιολόγηση η κυβέρνηση φαίνεται να τραβάει «χαρτί» καθυστέρησης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων. Το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας αντιτίθεται στην αριστερή «λογική». Βέβαια, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, όταν μπαίνουν οι σχετικές υπογραφές στις συμφωνίες Αθήνας και δανειστών. Στην πράξη, όμως, όσο και αν το Μαξίμου δηλώνει «αγάπη» στις επενδύσεις, εντούτοις δεν «κουνιέται φύλλο», αφού ο πρωθυπουργός ούτε καν δεν δέχεται να δει επιχειρηματίες, που ήδη επενδύουν στη χώρα μας και μάλιστα ενώ πέφτουν πάνω σε απανωτά «αγκάθια» (π.χ Σκουριές).
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» 71 προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να εκκρεμεί μόνο η σύνταξη κειμένων. Πληροφορίες, όμως, λένε πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα γυρίσουν, αν δεν υπάρξει πρόοδος στα «μέτωπα» των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποποιήσεων.
Οι συμβολαιογράφοι, ωστόσο, απέχουν αυτή την Τετάρτη παρά το όλο νόημα μήνυμα των τραπεζιτών: «Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες».