Κορονοϊός: Ελλιπής τήρηση του lockdown - Διαφωνία ειδικών για τα σχολεία
Για τη μειωμένη αποδοτικότητα του lcokdown λόγω ελλιπούς τήρησης των μέτρων, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, η τήρηση του lockdown είναι ελλιπής και η απόδοσή του είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%, ενώ όπως υποστήριξε, από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να προηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά των σχολείων.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι αν υπάρχει καλός ρυθμός εμβολιασμού θα έχει υψωθεί ένα τείχος ανοσίας που θα δυσκολεύει τη διασπορά. «Από το τέλος Ιουνίου η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική», τόνισε. Σημαντικό είναι να γίνονται συχνά rapid tests, να συνεχιστεί η τηλεργασία και να γίνεται απολύμανση στα ΜΜΜ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.
Για την αγορά υποστήριξε ότι μετά τις 10 Μαρτίου θα σημειωθεί αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς μπορεί και να πραγματοποιηθεί.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αντίθετη άποψη για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε από τον κ. Σαρηγιάννη ο κ. Τζανάκης, καθώς, όπως υποστήριξε, τα παιδιά δεν φαίνεται να εμπλέκονται στη μεταδοτικότητα. Τέλος, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα λήξει γύρω στις 20 Μαρτίου και πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.