Τέλος στη μεταβίβαση αδειών, «πάγωμα» νέων καταχωρίσεων και αυστηροί έλεγχοι από το 2026
Αυστηρότερο γίνεται από το 2026 το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο την προστασία της κατοικίας και τον περιορισμό της στεγαστικής κρίσης. Οι ζώνες όπου επιτρέπεται η δραστηριότητα περιορίζονται, ενώ αλλάζει ριζικά το καθεστώς των αδειών τύπου Airbnb.
Κομβική αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) δεν θα μεταβιβάζεται πλέον μαζί με το ακίνητο. Σε κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας, η καταχώριση διαγράφεται από το Μητρώο της ΑΑΔΕ και ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εκδώσει νέο ΑΜΑ, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη περιορισμών.
Αθήνα: Διατηρείται το «πάγωμα» στο κέντρο
Στον Δήμο Αθηναίων συνεχίζεται η αναστολή νέων αδειών στα 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Διαμερίσματα, που περιλαμβάνουν περιοχές υψηλής τουριστικής πίεσης όπως Πλάκα, Μοναστηράκι, Κολωνάκι, Κουκάκι, Μετς, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα, Γκάζι και Μεταξουργείο. Κανένα νέο ή μεταβιβαζόμενο ακίνητο δεν μπορεί να ενταχθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Θεσσαλονίκη: Έναρξη περιορισμών από Μάρτιο
Στη Θεσσαλονίκη, από την 1η Μαρτίου 2026 «παγώνουν» οι νέες άδειες στην Α’ Δημοτική Κοινότητα, που καλύπτει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, τα Λαδάδικα, το Λιμάνι, την παραλιακή ζώνη έως τον Λευκό Πύργο και γειτονιές γύρω από Ροτόντα και Άνω Πόλη. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι από Υπουργείο Τουρισμού και ΑΑΔΕ, με υποχρεωτικές προδιαγραφές ασφάλειας για τα ακίνητα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και αυξάνονται σε περίπτωση υποτροπής.
Το 2026 θα αποτελέσει έτος αξιολόγησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των περιορισμών και σε άλλες τουριστικά επιβαρυμένες περιοχές.


