Σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας παραμένουν οι αγορές ενέργειας, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να επηρεάζουν καθημερινά το κλίμα. Η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό LNG καθιστά την αγορά φυσικού αερίου ιδιαίτερα ευάλωτη, οδηγώντας σε έντονες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις.
Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο αναφοράς της Ευρώπης (TTF) ξεκίνησε σήμερα από νέο υψηλό, στα 41,815 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει στη συνέχεια προς τα 39–38 ευρώ. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατέγραψαν πτώση άνω του 4%, στα 37,9 ευρώ/MWh, μετά από ράλι 12% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς περιορίστηκαν τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου.
Η αποκλιμάκωση συνδέεται με δηλώσεις Τραμπ ότι δεν προτίθεται να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στα σχέδιά του για τη Γροιλανδία, μειώνοντας τους φόβους για ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–Ε.Ε. Παράλληλα, έγινε λόγος για συζήτηση «πλαισίου μελλοντικής συμφωνίας» μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Παρά τη σημερινή υποχώρηση, οι συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου παραμένουν «σφιχτές». Οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ περιορίζονται προσωρινά για την κάλυψη αυξημένης εγχώριας ζήτησης λόγω κακοκαιρίας, ενώ και η Ασία αντιμετωπίζει χαμηλότερες θερμοκρασίες, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για φορτία. Στην Ευρώπη, τα αποθέματα φυσικού αερίου υποχωρούν στο 48,4%, από 59,3% πέρυσι.
Υψηλές παραμένουν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε κατά 1,1%, στα 168,51 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 340,95 ευρώ/MWh. Το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα με μερίδιο 49,24%, ενώ η μέση τιμή του Ιανουαρίου ανέρχεται πλέον στα 108,39 ευρώ/MWh, πλησιάζοντας τα υψηλά του Δεκεμβρίου.



