17.6 C
Athens
Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2026
spot_img

Στις αγορές σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο με νέο 10ετές ομόλογο

Με νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου επιχειρεί σήμερα το ελληνικό Δημόσιο την πρώτη του παρουσία για το 2026 στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επιδιώκοντας την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Το ομόλογο θα έχει διάρκεια δέκα ετών και ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2036.

Τον ρόλο των αναδόχων έχουν αναλάβει έξι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι — BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Morgan Stanley — οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με επενδυτές και προχωρούν σήμερα, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και στη διαμόρφωση της τελικής τιμολόγησης.

Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του φετινού προγράμματος δανεισμού του Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το οποίο προβλέπει την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 8 δισ. ευρώ για το 2026, έναντι 7,5 δισ. ευρώ το 2025. Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ παραμένει προσανατολισμένη στη σταθερή παρουσία στις αγορές, στη διατήρηση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και στη σταδιακή βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων του ελληνικού χρέους.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η κάλυψη του ζητούμενου ποσού θα πραγματοποιηθεί χωρίς δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό των πρόσφατων εκδόσεων, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους και τις αποδόσεις που διαμορφώνονται κοντά στο 3,35%.

Υποστηρικτικό παραμένει και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο εξακολουθεί να ευνοεί τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να επωφελείται πλέον από την επενδυτική βαθμίδα και τη σημαντική ενίσχυση των μακροοικονομικών της δεικτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εξόδους του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, οι προσφορές υπερέβησαν κατά πολύ το ζητούμενο ποσό, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και επιτρέποντας ευνοϊκότερους όρους δανεισμού.

περισσοτερες ειδησεις

ΧΟ δημοφιλη