14.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Από 1η Απριλίου οι πληρωμές ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών

Κατά τρεις μήνες μετατίθεται η έναρξη της υποχρεωτικής καταβολής των ενοικίων μέσω τραπεζικού λογαριασμού των εκμισθωτών. Αντί της 1ης Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Η αλλαγή προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αποδίδεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών εργασιών. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η μετάθεση της ημερομηνίας παρέχει επιπλέον χρόνο προσαρμογής τόσο στους ενοικιαστές όσο και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο σύστημα υποχρεωτικής καταβολής μισθωμάτων μέσω τραπεζών.

Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Στο ίδιο νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνεται και η παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 της αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν προσωρινά ή μόνιμα από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

περισσοτερες ειδησεις

ΧΟ δημοφιλη