25.2 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
spot_img

Πετρέλαιο αντί κυριαρχίας: Η Βενεζουέλα παραδίδει 50 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά στην υλοποίηση σχεδίου αξιοποίησης των πετρελαϊκών πόρων της Βενεζουέλας, στον απόηχο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και της αμφισβήτησης της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα «παραδώσει» από 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου «υψηλής ποιότητας» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα αποθέματα τελούν υπό κυρώσεις και ότι η πώλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε τιμές αγοράς. Όπως σημείωσε, τα έσοδα από την πώληση θα τεθούν υπό τον προσωπικό του έλεγχο, με στόχο –όπως υποστήριξε– να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν προς όφελος τόσο του λαού της Βενεζουέλας όσο και των ΗΠΑ.

Με βάση τις τρέχουσες διεθνείς τιμές, η αξία του πετρελαίου που πρόκειται να μεταβιβαστεί εκτιμάται μεταξύ 2,5 και 2,8 δισ. ευρώ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κατέγραψε πτώση περίπου ενός δολαρίου ανά βαρέλι, διαμορφούμενη στα 56 δολάρια.

περισσοτερες ειδησεις

ΧΟ δημοφιλη