planet_earth

Παγκόσμιες Πολιτικές Προβλέψεις για το 2018

ΖΩΔΙΑ Δημιουργία 09/11/17, 15:40
To 2018 είναι μια χρονιά που θα καταδείξει τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν για την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την διετία 2019 – 2020.

Ο Κώστας Λεφάκης δίνει τις αστρολογικές του εκτιμήσεις για το 2018 και τις παγκόσμιες πολιτικές προβλέψεις του για τη νέα χρονιά.

ΗΠΑ
Η χώρα ήδη έχει μπει στην περίοδο δοκιμασιών και αναπροσαρμογών που τερματίζει το 2032. Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει πρωταρχικό μέλημα τον τομέα της οικονομίας και εκεί, φαίνεται να σημειώνει αρκετή πρόοδο, αγνοώντας όμως τις ανάγκες της μεσαίας και χαμηλότερης κοινωνικής τάξης των Αμερικανών. Αυτό γίνεται φανερό συν τοις άλλοις και από την ανάγκη λήψης μέτρων καταστολής των κοινωνικών εξεγέρσεων, είτε λόγω αδυναμίας της διοίκησης να προνοήσει και να παράσχει επαρκή βοήθεια και μέριμνα στον πληγέντα πληθυσμό από τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, είτε λόγω της αυξημένης πόλωσης που επικρατεί ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς. Στο εσωτερικό μέτωπο οι ΗΠΑ, υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, θα προσπαθήσουν να «κρατικοποιήσουν» την FED, κίνηση αναγκαία όσον αφορά στη διευκόλυνση χάραξης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής ως προς τη διαπραγματευτική ισχύ του δολαρίου και του συστήματος αξιών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτές οι κινήσεις θα βάλουν σε κίνδυνο τη θέση του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ με κρίσιμα διαστήματα για την παραμονή του στο αξίωμά του το Καλοκαίρι του 2018 και την Άνοιξη του 2019, οπότε δεν αποκλείεται και παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή η χώρα αδυνατεί να διαφυλάξει τα ίδια συμφέροντα καθώς και εκείνα των συμμάχων της. Η ψυχρότητα στις σχέσεις της με την Ευρώπη και ο ακραιφνής ανταγωνισμός με την Κίνα, καθώς και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από το Ιράν και την Β. Κορέα αποδεικνύουν τον σοβαρό τραυματισμό της από τις συνέπειες της κρίσης και τις πολιτικές της επιλογές. Χείρα βοηθείας θα τείνει η Ρωσία, ζητώντας όμως ανταλλάγματα στο ζήτημα της Ουκρανίας, τον έλεγχο της ενέργειας καθώς και των διαύλων πρόσβασης στην Αρκτική.

Ρωσία
Με ένα διαρκώς διευρυνόμενο πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, η Ρωσία δεν προβλέπεται να εμπλακεί ενεργά σε περισσότερα μέτωπα από όσα ήδη έχει. Μεγάλο αγκάθι το ζήτημα της Ουκρανίας το οποίο δεν έχει πισωγύρισμα και αυτό της Συρίας, όπου η χώρα προσπαθεί να κλείσει όσο γρηγορότερα γίνεται για να στραφεί στα εσωτερικά της. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το Σύνταγμα της χώρας το οποίο ψηφίστηκε επί Γέλτσιν και δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες και ανάγκες της τωρινής διακυβέρνησης. Τρομοκρατικά χτυπήματα και εσωτερικές εξεγέρσεις θα εξακολουθούν να αμφισβητούν την παντοδυναμία Πούτιν ο οποίος φροντίζει να ανταμείβει τους φίλους και να τιμωρεί τους εσωτερικούς εχθρούς. Οι αδύναμες όμορες χώρες της Ρωσίας θα στραφούν για βοήθεια και εξασφάλιση της εδαφικής τους ακεραιότητας στους δυτικούς θεσμούς.

Ασία - Ειρηνικός
Η Κίνα έχει εισβάλλει στην παγκόσμια οικονομία με περισσότερα από 2 τρις δολάρια σε επενδύσεις. Είναι πλέον ο πιο ισχυρός οικονομικός παίκτης παγκόσμια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα διακυβέρνησης τα οποία, λόγω της φύσης του καθεστώτος, δεν είναι εύκολο να διερευνηθούν από τους εξωτερικούς θεσμούς και τη Δύση. Αυξάνεται ο ρόλος της στην Κορεατική χερσόνησο όπου μέχρι το 2020 θα επιχειρηθεί εκ μέρους της μια προσέγγιση των δύο Κορεατικών κρατών με σκοπό τη συνένωσή τους, γεγονός το οποίο θα εξοργίσει τους δυτικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν δυνατότητα επέμβασης και ανατροπής αυτού του ενδεχομένου.

Ευρωπαϊκή Ένωση
Το ζήτημα της Καταλονίας δίνει μια πρώτη γεύση των θεμάτων που θα αντιμετωπίσει σε ζητήματα συνοχής η ΕΕ. Το Καλοκαίρι του 2018 και ιδιαίτερα ο Ιούλιος, προβλέπεται καυτό για θέματα της Ένωσης σχετικά με την οικονομία, τις μεγάλες διακυμάνσεις των κεντρικότερων χρηματιστηρίων της, τις εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, το προσφυγικό, την μετανάστευση, την τρομοκρατία, αλλά και την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε θέματα εξοπλισμών και προϋπολογισμού. Τα θέματα εξεγέρσεων εθνικών μειονοτήτων θα ενταθούν το 2019 και θα απαιτήσουν αύξηση και σκλήρυνση των μέτρων καταστολής επεισοδίων, ακόμα και με την εμφάνιση τεθωρακισμένων στους δρόμους των πρωτευουσών της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βρετανία
Τα προβλήματα του 2018 θα έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την επανα- ανακάλυψη των παραγωγικών τους δυνατοτήτων. Νομισματικά, παρά το Brexit, η λίρα αντέχει μέχρι το 2021. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν θα είναι ξεκάθαρη, καθώς θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τις απαιτήσεις των Σκώτων και των Ουαλών. Η επανάληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων στη χώρα αυτή είναι πολύ πιθανή και ιδιαίτερα στις περιόδους των εκλείψεων,

Γερμανία
Προβλήματα θα έχει και η Γερμανία εξ' αιτίας δύσκολων αλλά διαχειρίσιμων εκκρεμοτήτων από το παρελθόν.

Γαλλία
Τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας θα είναι πιο αισθητά εξ αιτίας του μεγάλου εξωτερικού δανεισμού της και της έλλειψης επενδύσεων. Η στρατηγική του Μακρόν θα είναι από τη μια η εφαρμογή των φιλελεύθερων συνταγών ανόρθωσης και από την άλλη θα επιχειρήσει να στρέψει την προσοχή των Γάλλων στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να ορίσει ένα ηγετικό ρόλο για τη Γαλλία στα διεθνή δρώμενα. Το πρώτο τετράμηνο, το Καλοκαίρι και οι δύο τελευταίοι μήνες του 2018 θα είναι δύσκολες περίοδοι.

Ιταλία
Αποδεικνύεται ως ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, που θα θέσει θύμα παράλληλου νομίσματος μέσα στο 2018 για τη χώρα.

Λατινική Αμερική
Οι ζώνες της Λατινικής Αμερικής θα σημάνουν μια στροφή προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις και αυτό σε συνδυασμό με το γενικότερο ολοκληρωτικό κλίμα του 2018.

Αφρική
Η Αφρική είναι μια από τις περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Αρκτική και η Ανταρκτική που υπάρχει ισχυρή πιθανότητα σύρραξης παγκοσμίων διαστάσεων στο μέλλον για τον έλεγχο των πόρων τους. Δύο είναι οι χώρες κλειδιά όσον αφορά στην ισχύ τους και παραμένουν: η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική. Η Ναμίμπια, η Νιγηρία και η Αγκόλα είναι χώρες στόχοι, λόγω των αποθεμάτων τους σε ενεργειακούς πόρους. Όσον αφορά στην Αίγυπτο, η καρδιά του προβλήματος της χώρας είναι πως δεν μπορεί να αποφασίσει που ανήκει. Στην Ανατολή ή στη Δύση; Η ταλάντευση μεταξύ του μουσουλμανικού στοιχείου και του κοσμικού θα διατηρηθεί. Προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να παίζει δυνατό ρόλο στα θέματα της Αφρικής και της Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα παραμείνει απειλή στο παρασκήνιο πάντα, αλλά και η διαφθορά του παραδοσιακού συστήματος εξουσίας της θα συνεχιστεί. Το πρόβλημά της για το 2018 θα είναι ο υπέρμετρος εξωτερικός δανεισμός, η μεγάλη φορολογία και η αστάθεια του τραπεζικού της συστήματος.

Μέση Ανατολή
Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι εύφλεκτη και μπερδεμένη. Οι συμμαχίες θα είναι σαν την κινούμενη άμμο και το κουβάρι δεν προβλέπεται να ξεμπλέξει πριν από το 2020.
ISIS (ιδρύθηκε 28 Ιουνίου 2014) στο Αρ Ρακά της Συρίας. Δεν είναι αυτόφωτη αλλά ένα κράτος που παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Ο σκοπός της είναι ο έλεγχος των ενεργειακών δρόμων και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το 2018 είναι αυτά της αδυναμίας της να επιβάλει τους ιδρυτικούς της στόχους. Με δυο λόγια θα έχει έλλειψη συμμαχιών, ηγετικών στελεχών και απώλεια εδαφών. Από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα εντατικοποιήσει την εξαγωγή τρομοκρατίας, αλλά κάποια στιγμή ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα οδηγηθούν σε διεθνές δικαστήριο. Αποδυναμώνεται ουσιαστικά μετά το 2020.

Τουρκία
Στα πλαίσια της πολυδιάστατης στρατηγικής της η Τουρκία θέλει να βάλει χέρι και στα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου. Το θέμα αυτό αφορά στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή οι Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία έχουν άλλες φορές αλληλοσυγκρουόμενα και κάποιες φορές, παρόμοια συμφέροντα. Οι Τούρκοι θέλουν ελεγχόμενο Ισλαμισμό, μη ίδρυση Κουρδικού κράτους και τις πετρελαιοπηγές. Οι ΗΠΑ θέλουν έλεγχο του Β Ιράκ, τις πετρελαιοπηγές, ίδρυση Κουρδικού κράτους και μια ελεγχόμενη Τουρκία, ενώ δεν θέλουν τον Άσαντ στη Συρία. Οι Ρώσοι θέλουν διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία, οριστική εκδίωξη των Αμερικανών από το Ιράκ και όχι την ίδρυση Κουρδικού κράτους. Το 2018 προβλέπεται μια νέα κρίση ηγεσίας στην Τουρκία που πιθανά να συναρτάται κει με θέματα εδαφικής ακεραιότητας αλλά και με προβλήματα υπο-απόδοσης των ενόπλων δυνάμεών της για όλη τη χρονιά. Οι μάζες θα υποφέρουν, αλλά τα πραγματικά προβλήματα, θα κάνουν την εμφάνισή τους στη Τουρκία τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

Συρία
Η χώρα ξεπέρασε τον υπαρξιακό κίνδυνο από το 2016 και έχει μπει σε μεταβατική περίοδο μέχρι το 2021. Δεν προβλέπεται ουσιαστική μεταβολή μέσα στο 2018.

Βαλκάνια και Ελλάδα
Παραμένουν ένα εργαστήρι πολιτικοκοινωνικό οικονομικών συστημάτων και διάδρομος λαθρεμπορίου. Αναμφίβολα το 2018 θα φέρει καινούρια προβλήματα, διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και οι συνέπειες της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα είναι ανάλογες στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι επεισοδιακοί μήνες και εξαιρετικά κρίσιμο το Καλοκαίρι. Αργά ή γρήγορα θα γίνει μια ανακατάταξη των ισορροπιών, με τα ίδια πρόσωπα αλλά με άλλες συνθέσεις και με καινούριες εντολές που θα πάρουν από τους Παγκοσμιοποιητές. Προβλέπεται όμως ότι θα είναι πιο έντονες οι αντιδράσεις των περισσότερων κοινωνικών ομάδων για τη φορολογία και για τη διακυβέρνηση. Η Ελλάδα όπως και τα Βαλκάνια όπως είπαμε, αποτελούν μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη του βορείου ημισφαιρίου της Γης, στην οποία διαγκωνίζονται για τον έλεγχο οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και φυσικά οι Βρετανοί, αλλά και οι Αμερικανοί επίσης. Αυτό που τους νοιάζει όλους αυτούς είναι να μην μπουν οι Ρώσοι στο παιχνίδι αυτό. Με αιχμή το πρώτο τρίμηνο του 2020 που θα φέρει κρίσιμα και ολέθρια γεγονότα τα οποία μπορεί να πλήξουν την περιοχή αυτή, αλλά θα έχουν και δυσάρεστες και ασύμφορες συνέπειες για όλους τους αναφερόμενους, διαγκωνιζόμενους ή διαπλεκόμενους.

Τελικά, το 2018 είναι ο προθάλαμος μια καταιγιστικής και δύσκολης διετίας 2019 - 2020 που θα αλλάξει όλο το κοσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ανθρωπότητα την επόμενη δεκαετία.

Πηγή: oroskopos.gr

Αν σου άρεσε κάνε