Ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης: Το πιο σύγχρονο επίτευγμά της βρίσκεται πλέον στο Μetropolitan
Η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελεί ένα αντικείμενο που λίγοι εξειδικευμένοι χειρουργοί κατέχουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Η τρισδιάστατη και πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης αλλά και η πληθώρα των παθήσεών της αποτέλεσαν και αποτελούν αιτία ιατρικών σφαλμάτων και δυσαρεστημένων ασθενών. Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής στήλης είναι το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, βλάβη των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές.
Η διεθνής ιατρική κοινότητα και οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες σπονδυλικής στήλης, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των νευρολογικών επιπλοκών στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έθεσαν ως βασική προϋπόθεση την ενασχόληση με αυτήν χειρουργών που αποδεδειγμένα έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο αυτό. Δυστυχώς, παρά την υψηλή εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, οι νευρολογικές βλάβες συνεχίζουν να προκαλούνται κατά τη διάρκεια χειρουργείων σπονδυλικής στήλης.
Το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής
Την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε και γνώρισε ευρεία εφαρμογή η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ακολουθώντας τις ανάλογες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής του ισχίου και του γόνατος. Χάρη σ’ αυτήν ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες ιατρικού λάθους και εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες πρόκλησης νευρολογικών βλαβών κατά τις επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.
Καρπός αυτής της ανάπτυξης ήταν το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™, που αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως. Ένα τέτοιο σύστημα -το μοναδικό στη Νότια Ευρώπη- υπάρχει και λειτουργεί στην Ελλάδα, στο Metropolitan Hospital. Η ομάδα των ειδικευμένων ιατρών που είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση επεμβάσεων με το σύστημα ExcelsiusGPS™, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής, τον Δρ. Λυκίσσα, έχει παρακολουθήσει το ρομποτικό σύστημα από τα πρώτα βήματά του στις ΗΠΑ και έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενηλίκους και παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
Για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή τη νέα τεχνολογία, συναντήσαμε τον Δρ. Λυκίσσα, Xειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Θεραπευτηρίου Metropolitan και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης, και του κάναμε και γενικές και ειδικές ερωτήσεις γύρω από το θέμα. Οι απαντήσεις του είναι αυτές που όλοι θα θέλαμε να ακούμε από τον γιατρό μας:
Σε ποιους ασθενείς είναι δυνατή η χρήση του ExcelsiusGPS™;
«Κάθε ασθενής με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που έχει την ένδειξη να χειρουργηθεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™. Για κάθε ασθενή υπάρχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο».
Ποιες είναι οι βασικές του εφαρμογές;
«Οι ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™ περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων:
- Σπονδυλική στένωση
- Δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
- Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
- Σκολίωση (ενηλίκων και παιδιών)
- Κύφωση (ενηλίκων και παιδιών)
- Σπονδυλολίσθηση
- Όγκους της σπονδυλικής στήλης».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος;
«Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™:
- Mειώνει σημαντικά το χειρουργικό χρόνο
- Εξασφαλίζει ακρίβεια στη διαδερμική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων διασφαλίζοντας μια αναίμακτη επέμβαση
- Ελαχιστοποιεί την παραμονή στο νοσοκομείο, ακόμα και στις σοβαρότερες των περιπτώσεων
- Ελαχιστοποιεί τις νευρολογικές επιπλοκές
- Μειώνει σημαντικά το διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό stress του ασθενούς
- Μειώνει σημαντικά την περιεγχειρητική νοσηρότητα».
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ρομποτικό σύστημα;
«Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει τη διαδερμική και κατ’ επέκταση αναίμακτη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης μετά από κάταγμα κάθε αιτιολογίας» δήλωσε ο Δρ. Λυκίσσας, ο οποίος επιπλέον μας ενημέρωσε ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, η κατασκευάστρια εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση του ρομποτικού συστήματος και σε κατάγματα του υπόλοιπου σκελετού.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκολίωση ή κύφωση;
«Το ρομποτικό σύστημα αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όπου η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ευκολία και η ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά και η μείωση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικής βλάβης είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης».
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς με προβλήματα στον αυχένα;
«Οι χειρουργικές παθήσεις του αυχένα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφαλή τρόπο με το ρομποτικό σύστημα το οποίο έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από το FDA για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης».