Οι μερίδες εστιατορίων πιο παχυντικές και από φαστ φουντ!
Ένα γεύμα «φαστ φουντ» περιέχει κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνο των εστιατορίων, κατέληξαν δύο νέες επιστημονικές έρευνες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και «φαστ φουντ» σε πέντε χώρες (Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα).
Διαπιστώθηκε ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες «φαστ φουντ» περιέχουν πάνω από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Σε μια μικρή μειονότητα εστιατορίων (το 3%) οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000.
Επιπλέον, τα γεύματα «φαστ φουντ» περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να είναι τα «φαστ φουντ» που κατηγορούνται κυρίως για την παχυσαρκία.
«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο» δήλωσε η Ρόμπερτς.
Μια δεύτερη βρετανική έρευνα, με επικεφαλής τον Έρικ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, μέτρησε τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και έξι αλυσίδων «φαστ-φουντ».
Και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μερίδα που σερβίρει ένα «φαστ-φουντ», έχει κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (751) από εκείνη ενός εστιατορίου (1.033). Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Βρετανία -το 89% των εστιατορίων και το 83% των «φαστ-φουντ»- σερβίρουν μερίδες που περιέχουν πάνω από το όριο των 600 θερμίδων.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο ένας πελάτης καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες, αν συνυπολογισθούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα «φαστ-φουντ».
Οι επιστήμονες προτείνουν να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Βέβαια, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους πελάτες…