Έχω κακοποιητική σχέση με τη μητέρα μου: Πως θα την ξεπεράσω;
[ad_1]
Με τη λέξη “μητέρα” συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η στοργή, η τρυφερότητα, η αγάπη και η προστασία.
Όχι πάντα όμως. Είναι συχνές οι ιστορίες που θέλουν τη μητέρα να είναι συναισθηματικά κακοποιητική απέναντι στο παιδί της, το οποίο και βιώνει συναισθηματική αποστέρηση, απόρριψη, επίκριση, σύγκριση, αποξένωση.
Όσο και αν στο υποσυνείδητο μας, έχει περάσει ως κακοποίηση κάθε συμπεριφορά που συμπεριλαμβάνει σωματικό πόνο, οι ειδικοί τονίζουν πως η συναισθηματική κακοποίηση έχει ακριβώς τις ίδιες ψυχολογικές επιπτώσεις με την κακοποίηση που ασκείται μέσω σωματικής βίας.
Παρακάτω θα διαβάσετε λυτρωτικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αποδεσμευτείτε από τη χρόνια κακοποιητική σχέση με τη μητέρα σας.
Αναγνωρίστε πως δεν ευθύνεστε εσείς
Δεν φταίτε εσείς αν η μητέρα σας υπήρξε με τον όποιο τρόπο κακοποιητική.
Συνήθως τα παιδιά έχουν την τάση σε μία προσπάθεια επιβίωσης, να θεωρούν τους εαυτούς τους υπαίτιους για το οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους. Έτσι κάθε φορά που η μητέρα επικρίνει το παιδί της, το απορρίπτει, το εκβιάζει συναισθηματικά ή το κατηγορεί, εκείνο το προσωποποιεί και βαφτίζει τον εαυτό του υπεύθυνο. Δεν είναι όμως έτσι. Η μητέρα που έχει αυτή τη συμπεριφορά έχει δεχτεί και διδαχτεί ακριβώς το ίδιο από τη δική της μητέρα, δεν το έχει αποδεχτεί, δεν το έχει αναγνωρίσει και έτσι το περνάει ως οικείο και σωστό και στο ίδιο της το παιδί.
Μιλήστε για το πρόβλημα σας
Όλα αυτά τα χρόνια, οι τύψεις και οι ενοχές ίσως σας έχουν οδηγήσει στο να κρατάτε την εμπειρία σας κρυφή, σαν ένοχο μυστικό. Μιλήστε. Εμπιστευτείτε άτομα του περιβάλλοντος σας και μοιραστείτε το βίωμα σας, γιατί σίγουρα το να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που μπορούν να σας καταλάβουν και να σας καθοδηγήσουν, μπορεί να είναι λυτρωτικό.
Αν είστε από εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και με τη μητέρα τους, μιλήστε και στην ίδια. Μπορεί να συνειδητοποιήσει τα λάθη που έχει κάνει και να αναζητήσει την αποκατάσταση της σχέσης σας έστω και μετά από χρόνια, ή μπορεί να μην είχε συνειδητοποιήσει όλο αυτό το διάστημα το κακό που σας είχε κάνει. Σίγουρα είναι μία δύσκολη υπόθεση, αν όμως τα καταφέρετε θα αφήσετε από πάνω σας ένα τεράστιο βάρος.
Ζητείστε βοήθεια από ειδικό
Αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο να εκμυστηρευτείτε κάτι τόσο προσωπικό σε ανθρώπους της οικογένειας σας, τότε μπορείτε κάλλιστα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Θα μπορέσετε να «ανοιχτείτε» πολύ πιο εύκολα αλλά και πιο βαθιά, και σίγουρα τα κλειδιά που θα σας δώσει ο επαγγελματίας θα σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Να θυμάστε δεν είστε οι μόνοι που είχατε κακές σχέσεις με τη μητέρα σας.
Συγχωρέστε την
Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό, αλλά είναι ταυτόχρονα και εκείνο που θα σας κάνει να πάτε ένα βήμα παρακάτω. Συγχώρεση δεν σημαίνει πως ξεχνάτε αυτό που ζήσατε και το πόσο σας πλήγωσε η μητέρα σας. Συγχώρεση σημαίνει πως αποδέχεστε την κατάσταση, την κατανοείται, και είστε πλέον διατεθειμένοι να μην επιτρέπεται στο παρελθόν να σας πονάει στο παρόν. Αφήστε ό,τι έγινε πίσω σας, και αναγνωρίστε στον εαυτό σας πως μέσα από αυτή την τραυματική εμπειρία έχετε καταφέρει να βγείτε πιο δυνατός.
[ad_2]
Source link