Κάπως έτσι μας αρρωσταίνουν οι αρνητικές σκέψεις
[ad_1]
Θα το έχετε σίγουρα ακούσει τα τελευταία χρόνια, πως όλες οι αρρώστιες προκαλούνται πρώτα στην ψυχή και μετά στο σώμα. Σαν θεωρία είναι της μόδας, και οτιδήποτε της μόδας, μάλλον πουλάει.
Υπάρχει όμως βάση.
Ο θυμός, το άγχος, η αγωνία, η εσωτερική σύγκρουση, η ένταση, είναι συναισθήματα που προκαλούνται από αρνητικές σκέψεις.
Αυτά διαμέσου των τσάκρας, (καναλιών ενέργειας) επιδρούν στον υποθάλαμο και στην υπόφυση επηρεάζοντας πλήρως την έκκριση των ορμονών στο σώμα μας.
Η αδρεναλίνη, η ινσουλίνη, η περίσσια χοληστερίνη, κάνουν πάρτι δηλητηριάζοντας όλα τα ζωτικά μας όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Το ανοσοποιητικό σύστημα πέφτει, και κάπως έτσι οι υιοί, τα μικρόβια και τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν και να κάνουν τη δουλειά τους.
Η ουσία εκείνη που είναι αρχηγός σε αυτό το στράτευμα που υποκινείται από οτιδήποτε αρνητικό επεξεργάζεται ο εγκέφαλος είναι η κορτιζόλη.
Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τα επινεφρίδια κάθε φορά που νιώθουμε φόβο αμφιβολία αγωνία ή ανησυχία και έχει τη δυνατότητα να φθείρει τον εγκέφαλο ατροφώντας τα κύτταρα του και προκαλώντας ασθένεια της μνήμης, αυξάνει την πίεση, αλλά και στο σάκχαρο στο αίμα βάζοντας τη βάση για αρτηριοσκλήρυνση και καρδιακές ασθένειες.
Επίσης προωθεί την μετατροπή των αμινοξέων σε γλυκόζη στο ήπαρ, κάτι που καθιστά την κορτιζόλη διαβητογόνο ορμόνη.
Την ίδια ώρα ενισχύει τον καταβολισμό των πρωτεϊνών που σημαίνει πως η μυϊκή μάζα ελαττώνεται ευνοώντας και την οστεοπορωτική δράση.
Παράλληλη η κορτιζόλη οδηγεί στην κατακράτηση χλωριούχου νατρίου αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, δημιουργεί έλκος ενώ πυροδοτεί και ψυχικές διαταραχές.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για υπερέκκριση κορτιζόλης, είναι η τάση του να συγκεντρώνει κάποιος λίπος γύρω από την κοιλιά, ενώ οι γυναίκες και γύρω από τον τράχηλο.
Και πως ελέγχεται η κορτιζόλη; Από τον τρόπο που αντιδρούμε στα γεγονότα. Δεν έχει σημασία τι μας συμβαίνει αλλά το πως αντιδράμε σε αυτό.
Έχουμε λοιπόν δικαίωμα στην επιλογή. Όσο πιο θετικές σκέψεις κάνουμε τόσο λιγότερη κορτιζόλη εκκρίνουμε επομένως τόσο λιγότερες ασθένειες γεννάμε.
[ad_2]
Source link