Τι είναι η «ελεύθερη μέρα» στο πρόγραμμα διατροφής
[ad_1]
Θα την ακούσετε ως «ελεύθερη μέρα», ή «ελεύθερο γεύμα» ή ακόμα και «cheat day» όπως το λένε στο εξωτερικό. Όπως και να το βαφτίσετε, αυτό ουσιαστικά θα είναι το ρεπό σας, κατά τη διάρκεια του διατροφικού σας προγράμματος.
Η μέρα δηλαδή που θα επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι χαλαρός και να απολαύσει χωρίς περιορισμούς και τύψεις το φαγητό.
Πόσα είδη «ελεύθερης μέρας» υπάρχουν;
Αναλόγως τις ανάγκες που εξυπηρετεί ένα πρόγραμμα διατροφής και το σε ποιόν απευθύνεται, η «ελεύθερη μέρα» ποικίλει. Ένας άνθρωπος που κάνει πρόγραμμα για να χάσει μεγάλο ποσοστό λίπους και αριθμό κιλών, δεν θα έχει τις ίδιες πολυτέλειες με κάποιον που απλά προσέχει τη διατροφή του. Ημερολογιακά η «ελεύθερη μέρα» είναι μόνο μία μέσα στην εβδομάδα. Και αυτή μπορεί να είναι όποια εσείς επιλέξετε με βάση τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις επιθυμίες σας. Οι περισσότεροι επιλέγουν το Σάββατο ή την Κυριακή. Από εκεί και έπειτα, για κάποιον που πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα, η «ελεύθερη μέρα» θα περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα γεύμα στο οποίο θα μπορεί να φάει ό,τι θέλει και ονειρεύεται, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα και για γλυκό. Για κάποιον που δεν έχει ζητήματα βάρους αλλά απλά προσέχει, η «ελεύθερη μέρα» θα μπορούσε να είναι μία ολόκληρη μέρα ασυδοσίας!
Γιατί χρειάζομαι «ελεύθερη μέρα»;
Το ρεπό ακόμα και στη διατροφή είναι σημαντικό τόσο για οργανικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οργανικά, έχει παρατηρηθεί πως η «ελεύθερη μέρα» μπορεί να δώσει μία ώθηση στον μεταβολισμό που θα προκληθεί από την παραπάνω ξαφνική λήψη θερμίδων, ενεργοποιώντας τόσο τη λεπτίνη όσο και την ντοπαμίνη που κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ημερών προσεγμένης διατροφής ρυθμίζονται διαφορετικά. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται πως η ενεργοποίηση αυτή είναι μόνο για λίγες ώρες και πως δεν φέρει και κάποιο σπουδαίο αποτέλεσμα όταν οι θερμίδες που έχουν καταναλωθεί είναι άπειρες.
Εδώ όμως έρχεται ο ψυχολογικός παράγοντας. Οι διατροφολόγοι επιμένουν πως η «ελεύθερη μέρα είναι βασική για να μπορέσει κάποιος να μείνει πιστός στην προσπάθεια του όλες τις υπόλοιπες μέρες τις εβδομάδας. Αποτρέπει από τη στέρηση που έχει συχνά αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δεν δημιουργεί απωθημένα που μετά καταλήγουν σε ακρότητες, ενώ με τον καιρό δίνει τη δυνατότητα της επιλογής σε κάποιον για το κατά πόσο έχει ουσιαστική ανάγκη να πέσει έστω και αυτή τη μία φορά την εβδομάδα, με τα μούτρα στο φαγητό. Σε προσωπικό επίπεδο, όταν δίνω στον εαυτό μου μία φορά την εβδομάδα ρεπό διατροφής, έχω παρατηρήσει πως μετά την Τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα, όταν έρχεται η «μέρα» μου, δεν έχω ιδιαίτερη ανάγκη για κάποια συγκεκριμένη υπερβολή.
Τι να προσέχω στην «ελεύθερη μέρα»;
Η «ελεύθερη μέρα» έρχεται για να μας χαλαρώσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να γευτούμε μικρές απολαύσεις που αποφεύγουμε τις υπόλοιπες μέρες. Το να καταστρέψουμε την προσπάθεια όλης της βδομάδας τρώγοντας για μία μέρα σαν να μην υπάρχει αύριο, δεν ωφελεί σε τίποτα. Καλό είναι λοιπόν, να αφήσουμε τον οργανισμό μας να διαλέξει τι θέλει να φάει στο ρεπό του ( γλυκό; Αλμυρό; Σνακ; Γεύμα;) χωρίς ψυχαναγκαστικές υπερβολές και όχι υποχρεωτικά επειδή έχουμε « ελεύθερη μέρα». Σημαντικό είναι επίσης, αν οι επιθυμίες μας είναι πολλές να βάλουμε ένα πρόγραμμα. Πχ : Αυτή την Κυριακή θα φάω πίτσα και σοκολάτα, την ερχόμενη εβδομάδα θα φάω μπέργκερ και παγωτό, σε δύο εβδομάδες από τώρα θα φάω ποπ κορν και μακαρονάδα… Κάπως έτσι θα καλύψουμε όλες τις λιγούρες και με στρατηγική. Μην ξεχνάτε όμως πως η « ελεύθερη μέρα» είναι μία και πρέπει να παραμένει μία. Που αυτό σημαίνει πως: θα φάμε φαγητό αλλά δεν θα μας φάνε οι τύψεις αλλά και πως από την επόμενη κιόλας μέρα, θα επιστρέψουμε κανονικά στο πρόγραμμα μας, μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις και τις επιλογές μας.
[ad_2]
Source link