5 συνήθειες που μπορεί να σε παχαίνουν
[ad_1]
Νομίζεις πως τα κάνεις όλα σωστά! Ακολουθείς πρόγραμμα, ασκείσαι, και παρ΄όλα αυτά δεν καταφέρνεις να πετύχεις το στόχο σου. Να χάσεις τα λίγα περιττά κιλάκια που σου απομένουν. Μήπως κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη υπεράνω πάσης υποψίας;
Ποτό
Άδικες θερμίδες, λίπος , ζάχαρη και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό είναι το ποτό. Δεν είναι ότι δεν θα πιεις ποτέ, αλλά καλό θα ήταν να το τσούζεις μία στο τόσο. Καλό θα ήταν επίσης να επιλέγεις ποτά χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ, όπως το λευκό και το κόκκινο κρασί, ή τζιν με σόδα. Το τζιν είναι γνωστό και ως το ποτό των αθλητών ακριβώς γιατί «παχαίνει» λιγότερο από κάθε άλλο αλκοολούχο.
Υπερβολή στα υγιεινά φαγητά
Τα υγιεινά φαγητά είναι τροφές και οι τροφές παχαίνουν. Η διαφορά τους από της άλλες τροφές είναι ότι είναι λιγότερο λιπαρές και βλαβερές, πάντα όμως στο πλαίσιο του μέτρου. Οι θερμίδες ωστόσο υπάρχουν και αν οι ποσότητες δεν είναι οι σωστές, το σώμα θα βάλει βάρος. Οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, η βρώμη, το φιστικοβούτυρο είναι υπέροχες και θρεπτικές τροφές, αλλά δεν είναι για χόρταση. Αυτό να το έχετε πάντα κατά νου: το υγιεινό δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες.
Λίγα γεύματα
Είναι πλέον της μόδας και το ακούς παντού: Συχνά και μικρά γεύματα! Το μυστικό για την απώλεια βάρους. Πρόκειται όμως για μία πραγματικότητα που συνοδεύει τον άνθρωπό από τη μέρα της γέννησης σου. Κάθε 3 ώρες το στομάχι θέλει φαγητό. Δυστυχώς αυτό όσο μεγαλώνουμε το ξεχνάμε με αποτέλεσμα να καταλήγουμε πολλοί από εμάς, να τρώμε μία ή δύο φορές την ημέρα, και μάλιστα πέφτοντας με τα μούτρα στο πιάτο, στερημένοι από γεύση και ενέργεια όλο το υπόλοιπα της ημέρας.
Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνετε συνήθεια τα συχνά γεύματα, με το πιο θρεπτικό και πλούσιο να καταναλώνεται τις ώρες που είμαστε ακόμα δραστήριοι και ενεργητικοί, με τα πιο μικρά γεύματα να ακολουθούν τις βραδινές ώρες.
Τεφτέρι σε θερμίδες και λιπαρά
Αν είσαι από εκείνες που κρατάνε μπακαλόχαρτο σε θερμίδες και λιπαρά, τότε να ξέρεις πως κινδυνεύεις από ψυχαναγκασμό και μάλιστα χωρίς λόγο.
Να θυμάσαι πως οι θερμίδες που αναγράφονται σε μία συσκευασία είναι ενδεικτικές με αποτέλεσμα ο υπολογισμός της ημερήσιας λήψης να μην μπορεί να γίνει με ακρίβεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λιπαρά, που καλό θα ήταν να μην προσπαθείς να τα αποφύγεις τελείως. Τα λιπαρά όπως έχουμε ξαναπεί, χωρίζονται σε «καλά» και «κακά» λιπαρά! Μπορείς κάλλιστα να στερείσαι τα «κακά» όπως ζάχαρη, τηγανητά, συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά να επιδιώκεις σε κάθε σου γεύμα και μία μικρή ποσότητα «καλών» λιπαρών που θα σε βοηθήσουν στις καύσεις.
Συναισθηματική υπερφαγία
Το καλό το άφησα για το τέλος ! Όλοι μας έχουμε μάθει να συνδέουμε το φαγητό με το συναίσθημα. Στη χαρά λέμε «δε πειράζει ας φάω λίγο παραπάνω να το γλεντήσω». Η θλίψη αποτελεί το τέλειο άλλοθι για να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό. Επομένως πάντα θα υπάρχει ένας καλός λόγος για να εκφραστούμε μέσα από αυτό. Και το ειρωνικό είναι πως η διάθεση ποτέ δεν έχει «φτιάξει» μέσα από ένα υπερφαγικό επεισόδιο, ίσα ίσα που μετά πέρα από όλα τα άλλα έχεις να αντιμετωπίσεις και τις τύψεις.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε να φας. Και είναι πολύ σημαντικό επίσης να ξέρεις και το γιατί τρως. Τρως από βιολογική πείνα ή τρως συναισθηματικά;
Θα εκπλαγείς αν κάθε φορά που πας να φας, κάνεις αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου, και θα συνειδητοποιήσεις πως πολλές φορές αντιμετωπίζεις το σώμα σου σαν να είναι σκουπιδοντενεκές.
[ad_2]
Source link