Τα 4 κλειδιά του “ευ ζην”
[ad_1]
“Το να μπορεί κανείς να ζει εναρμονισμένα με τους γύρω του και με το ευρύτερο περιβάλλον του, είναι τέχνη. Είναι ένα ταλέντο, που όσο το καλλιεργείς τόσο το αναπτύσσεις.”
Ισχυρίζεται ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, νευροεπιστήμων και δημιουργός του “Κέντρου Υγιούς Σκέψης” στο πανεπιστήμιο του Γουισκόσιν, των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζει λέγοντας πως όλοι μας γεννιόμαστε με την έμφυτη ικανότητα του να μπορούμε να είμαστε καλά μέσα μας και με όλα όσα συμβαίνουν, απλά λίγοι εκπαιδευόμαστε για το πως θα πετύχουμε κάτι τέτοιο.
Μάλιστα κάνει λόγο για 4 βασικά κλειδιά που αν κατακτήσει κανείς, μπορεί να βιώσει αυτό για το οποίο πρώτος μίλησε ο Αριστοτέλης: το ευ ζην.
Ψυχική δύναμη
Αυτό είναι το πρώτο κλειδί που πρέπει κάποιος να διασφαλίσει για να μπορέσει να κάνει ένα βήμα προς την εσωτερική γαλήνη.
Γεγονότα θα συμβαίνουν πάντα. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με τον ίδιο τρόπο από όλους. Άλλοι ανακάμπτουν από ένα δυσάρεστο γεγονός σε εύλογο χρονικό διάστημα, άλλοι ίσως και ποτέ. Έχει να κάνει με την ψυχική δύναμη του καθενός. Εκείνο που δεν γνωρίζουν όλοι είναι πως η δύναμη αυτή επιδέχεται εκπαίδευσης και εξέλιξης. Δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα, ή γρήγορα, και θέλει πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς και εσωτερικής μελέτης ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Όταν όμως γίνει αισθητή έστω και η πρώτη βελτίωση, τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή σε εκείνο το παρελθόν της ανασφάλειας και της καθήλωσης.
Οπτική
Τα πάντα έχουν να κάνουν με την οπτική από την οποία δέχεσαι και ερμηνεύεις τα γεγονότα. Αυτή θα είναι είτε θετική είτε αρνητική. Οι άνθρωποι που από τη φύση τους έχουν μάθει να είναι αισιόδοξοι και να αναζητούν τα θετικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους και στις καταστάσεις, δηλώνουν και πιο ήρεμοι , κατασταλαγμένοι και σίγουροι για τον εαυτό τους. Άρα έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκείνους που εστιάζουν στα αρνητικά. Αυτό όμως αλλάζει. Ο εγκέφαλος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί μέσα από διάφορες τεχνικές αυτογνωσίας και διαλογισμού, ώστε να μπορέσει να περάσει από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται το τρίτο κλειδί.
Παρατήρηση
Το να μπορείς να είσαι παρών σε ό,τι κάνεις και σε όλα όσα νιώθεις είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να καταλάβεις πως λειτουργείς στη ζωή σου.
Μάθε να είσαι ο παρατηρητής των συναισθημάτων, των αντιδράσεων και της συμπεριφοράς σου. Μόνο έτσι θα ανακαλύψεις τους φόβους και τις ανασφάλειες που πυροδοτούν και τρέφουν κάποιες από τις πτυχές σου.
Πως γίνεται αυτό;
Μα με την παρατήρηση φυσικά. Ρώτα τον εαυτό σου.
Ρώτα: Τώρα τι σκέφτηκα και έκανα αυτό;
Τι ένιωσα και είπα το άλλο;
Τέτοιες ερωτήσεις μπορούν να αποκαλύψουν τι πραγματικά είναι αυτό που μας εμποδίζει από το να νιώθουμε ασφαλείς και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας.
Γενναιοδωρία
Σε μία εποχή δύσκολη, όπου ο ατομικισμός είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους, έννοιες όπως η γενναιοδωρία φαντάζουν δύσκολο τόσο να κατανοηθούν όσο και να πραγματωθούν. Και όμως έρευνες έχουν δείξει πως η αίσθηση της γενναιοδωρίας, ανεβάζει επίπεδα την ανθρώπινη ύπαρξη.
Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας, όχι όμως με την έννοια της προσφοράς αυτής κάθε αυτής αλλά και με την έννοια της κατανόησης.
Είναι σωτήριο να μπορούμε να κατανοήσουμε τους άλλους ως όντα με προσωπικά βιώματα , πάθη και ελαττώματα, και να δεχόμαστε την πραγματικότητα τους.
Είναι σωτήριο να μπορούμε να δείχνουν κατανόηση ακόμα και σε συμπεριφορές που δεν κατανοούμε.
Αυτό δεν σημαίνει πως ανεχόμαστε άνευ ορίων συμπεριφορές και μένουμε αδρανείς. Σημαίνει όμως πως γνωρίζουμε πως να συγχωρούμε μέσα μας προκειμένου να είμαστε εμείς ελεύθεροι από θυμό και αρνητικά αισθήματα, και χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα και τα δύο πρώτα κλειδιά για να μπορέσουμε να κάνουμε την επεξεργασία των γεγονότων πιο εύκολη για εμάς.
[ad_2]
Source link