Ποιές ψυχολογικές διαταραχές κρύβει μια selfie
[ad_1]
Με χειλάκια ή χωρίς, επεξεργασμένη με φίλτρα ή πιο φυσική, μία selfie στο τόσο δεν κάνει κακό.
Αν όμως το προφίλ σας αποτελείται κυρίως ή αποκλειστικά από φωτογραφίες του εαυτού σας τις οποίες μάλιστα έχετε τραβήξει ο ίδιος, παρουσιάζοντας μία ιδανική εικόνα σας, αψεγάδιαστη, επιτηδευμένη τέλεια, και άψογα περιποιημένη, τότε ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας ωθεί να θαυμάζετε τόσο τον ίδιο σας τον εαυτό και να το δηλώνετε δημόσια.
Πρόσφατα ο Αμερικανικός Οργανισμός Ψυχιατρικής, σε έρευνα του για λογαριασμό του ιστοχώρου www.lifhack.org ήταν κάθετος και απόλυτα ξεκάθαρος: η εμμονή και ο εθισμός με τις selfie φωτογραφίες έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικές παθήσεις. Και αν νομίζετε πως εθισμένος θεωρείται κάποιος που έχει σωρεία από φωτογραφίες κάνετε λάθος, καθώς ο ΑΟΨ θέτει ως όριο εθισμού τις 3 selfie την ημέρα.
Μπορεί το 3 να μην ακούγεται ένας μεγάλος ανησυχητικός αριθμός όταν πρόκειται για φωτογραφίες, θα είχατε όμως την ίδια άποψη αν κάνατε βόλτα στο προφίλ κάποιου και συνειδητοποιούσατε πως το μόνο που υπάρχεις τον κόσμο του και στα ενδιαφέρονται του είναι μόνο ο εαυτός του;
3 selfie φωτογραφίες την ημέρα είναι πολλές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόση ώρα χρειάζεται κανείς για να προετοιμαστεί προκειμένου να βγάλει αυτές τις φωτογραφίες, πόση ώρα θα απαιτηθεί προκειμένου να καταλήξει στη λήψη που θα κριθεί ως η καταλληλότερη για δημοσίευση και βέβαια πόσος χρόνος θα δαπανηθεί για να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία με φίλτρα ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο πριν την ανάρτηση.
« Έχει τύχει περιστατικό που για δύο φωτογραφίες την ημέρα, ασθενής δαπανούσε 10 με 12 ώρες από το 24άωρο του.» Υπογραμμίζει η Κέτλιν Πάτισον, επικεφαλής της έρευνας ενώ στη συνέχεια αποκαλύπτει και ποιες παθήσεις/ διαταραχές μπορεί να κρύβονται πίσω από φωτογραφίες με επίκεντρο τον εαυτό μας.
Ναρκισσισμός
Οι άνθρωποι με έντονα στοιχεία ναρκισσισμού, έχουν ανάγκη από θαυμασμό και επιβεβαίωση και μία προσωποκεντρική φωτογραφία είναι το απόλυτο μέσο για να πετύχει κανείς αυτό το σκοπό, μέσα από σχόλια και likes. Όσο πιο στημένη και επεξεργασμένη είναι η φωτογραφία τόσο πιο έντονη είναι η ναρκισσιστική διαταραχή. Το γεγονός ότι ο θαυμασμός που δημιουργείται γύρω από από τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα είναι πέρα για πέρα εικονικός και παραπλανητικός, λίγο φαίνεται να απασχολεί τους νάρκισσους που το μόνο που τους απασχολεί είναι η επιβεβαίωση και η αναγνώριση από το περιβάλλον τους.
Διαταραχή δυσμορφίας σώματος
Άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή συνήθως ασχολούνται με κάποιο υπαρκτό ή φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνιση τους που κυρίως έχει να κάνει με το δέρμα, τα μαλλιά ή τη μύτη. Ξοδεύουν ώρες προκειμένου να τα επεξεργαστούν και τα να συγκρίνουν με τα χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων, ενώ πολλές φορές καταφεύγουν σε παρεμβατικές λύσεις χωρίς να υπάρχει κανέναν λόγος. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα της παρέμβασης είναι καλό, εκείνοι δεν το αναγνωρίζουν.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η συχνή αυτοπροβολή μέσω selfie συχνά εκφράζει και χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενώ θα περίμενε κανείς πως αν μία καλή φωτογραφία με αρκετά σχόλια θα βοηθούσε κάποιον να πάρει τα πάνω του, συνήθως γίνεται το αντίθετο.
Το πρόσωπο της εικόνας απέχει ακραία από το αληθινό πρόσωπο του φωτογραφιζόμενου με αποτέλεσμα να στήνεται μία πλασματική εικόνα που στην ουσία είναι και αυτή που εισπράττει τα θετικά σχόλια και τον θαυμασμό. Αν δε, σε περίπτωση που η μη αληθινή αυτή εικόνα δεχτεί αρνητικά σχόλια, τότε αυτό βιώνεται τραυματικά από το άτομο που έχει κάνει τη φωτογραφία και δέχεται την απόρριψη σαν να απευθύνεται αυτή στην αληθινή του φύση. Οι selfie συχνά έχουν ως βάση την ανασφάλεια και την ανάγκη για αποδοχή αλλά δεν αποτελούν ένα υγιές μέσο για την εξασφάλιση τους.
[ad_2]
Source link