aristeraMoro-1024x682.jpg

Γιατί οι περισσότερες μητέρες «ξαπλώνουν» το μωρό τους στο αριστερό χέρι

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 22/01/18, 15:48

[ad_1]

Μπορεί να μην το έχει παρατηρήσει κανείς, αλλά είναι γεγονός. Οι περισσότερες μητέρες όταν παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους για να το νανουρίσουν ή να το κοιμίσουν, το ξαπλώνουν από το αριστερό χέρι. Κάποιος θα έλεγε πως αυτό έχει να κάνει με το αν η μητέρα είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, ή πιο απλά, από το αν τη βολεύει καλύτερα αριστερά ή δεξιά.


Το ότι οι επιστήμονες όμως παρατήρησαν πως πολλά από τα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, όπως τα καγκουρό, τα δελφίνια, τα βουβάλια οι πίθηκοι και άλλα, όταν γεννήσουν προτιμούν να τοποθετούν τα νεογνά τους από την αριστερή πλευρά, τους οδήγησε να πιστέψουν πως πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται κάτι που να έχει να κάνει με την εξέλιξη των ειδών.


Έτσι λοιπόν το πανεπιστήμιο του Saint Petersburg ανέλαβε να μελετήσει το αν υπάρχει λόγος για το ότι πολλά είδη φροντίζουν τα μωρά τους από την αριστερή πλευρά, και να τι αποκαλύπτει ο επικεφαλής της μελέτης, ο Dr Yegor Malashichev στο ΒΒC.


“Μελετήσαμε 11 διαφορετικά είδη, παρατηρώντας τα νεογνά, ποια πλευρά επέλεγαν όταν ταξίδευαν παράλληλα με τη μητέρα τους. Επίσης παρατηρούσαμε και τις μητέρες, που τοποθετούσαν τα μικρά τους όταν ήθελαν να τους «μάθουν» μία συμπεριφορά. Και ήταν αξιοθαύμαστο πως με ελάχιστες εξαιρέσεις που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εμείς πλέον θεωρούμε κανόνα, είναι πως η πλευρά που υπερισχύει είναι η αριστερή.


Παρατηρήσαμε επίσης και τον άνθρωπο, καταλήγοντας πως και στη περίπτωση μας, οι περισσότερες μητέρες ενστικτωδώς τοποθετούσαν το παιδί τους στην αριστερή πλευρά.


Υπάρχουν εξηγήσεις. Η πιο απλή έχει να κάνει με τους χτύπους της καρδιάς. Η καρδιά βρίσκεται στα αριστερά οπότε ενστικτωδώς η μητέρα τοποθετεί εκεί το μωρό της για να μπορεί αυτό να ακούει την καρδιά της και να ηρεμεί. Αυτή όμως θα ήταν μία πιο παραδοσιακή εξήγηση. Υπάρχουν και πιο επιστημονικές που έχουν να κάνουν με τις λειτουργίες του εγκεφάλου.


Όταν λοιπόν υπάρχει οπτική επαφή ανάμεσα σε μία μητέρα και το μωρό της, ενώ εκείνη το κρατάει από την αριστερή πλευρά, οι εικόνες λαμβάνονται από το αριστερό μάτι, τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Ωστόσο η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται από το δεξί ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών. Αν αυτό περιορίζονταν μόνο στο ανθρώπινο είδος, δεν θα είχε για εμάς τους επιστήμονες την ίδια σημασία, που έχει τώρα, που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό και σε άλλα θηλαστικά. Αυτό δεν έχει παρά να μας δώσει ένα γερό επιχείρημα ώστε να πιστέψουμε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό εξέλιξης των θηλαστικών. Πρόκειται για σημαντικό εύρημα που θα μας οδηγήσει και σε άλλα μονοπάτια ανεξήγητων μέχρι στιγμής συμπεριφορών πάντα με στόχο να κατανοήσουμε περισσότερο το ρόλο και τη φύσης μας πάνω στη γη.”






[ad_2]

Source link

Αν σου άρεσε κάνε