Πρόβλημα στα γόνατα και πάθος για γυμναστική: Πως θα συνδυάσετε αυτά τα δύο;
[ad_1]
Τα γόνατα είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος, ειδικά όταν αθλείται. Και μπορεί να είναι και από τους πιο βασικούς λόγους, μαζί με τη μέση, για να πρέπει να χαλαρώσει λίγο την ένταση της αγάπης του προς τη γυμναστική.
Παρακάτω θα βρείτε μικρά μυστικά για να φροντίζετε τα γόνατα σας, είτε έχετε είτε δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ώστε να απολαμβάνετε την άθληση σας, χωρίς…βάρος!
Βήμα 1ο: Επιλέξτε ένας τρόπο εκγύμνασης που δεν θα επιφέρει τεράστο φορτίο στα γόνατα. Αποφύγετε το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο, ή πεζοδρόμιο, άμμο και ανηφόρες, μην παίζετε τέννις σε τσιμέντο. Αν υπάρχει θεματάκι στα γόνατα και το ζορίσετε παραπάνω, κινδυνεύει από οστεοαθρίτιδα μέχει και ρήξη χιαστού.
Βήμα 2ο: Επιλέξτε αντίστοιχα και ένα σπορ που δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση σας, όπως το σκι στο βουνό. Και αν ακόμα αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις σας, υπάρχουν οδηγίες παρακάτω, να ακολουθήσετε ακόμα και γι αυτό. Φροντείστε όμως να εκμεταλλεύεστε τις εποχές για να ξεκουράζετε το σώμα σας. Αν το άθλημα που αγαπάτε και σας επιβαρύνει είναι εποχιακό, όταν τελειώνει η σεζόν αφιερώστε χρόνο για να ενδυναμώσετε την πάσχουσα περιοχή, αλλά και για να την αποφορτίσετε από την πολλή κούραση.
Βήμα 3ο: Μην ξεπερνάτε τα όρια σας! Γυμναστείτε όσο πρέπει και όχι όσο θέλετε, αν πονάτε διακόψτε την άσκηση και δώστε χρόνο στα γόνατα σας να ανακάμψουν. Ενημερώστε τους ανθρώπους που συμβουλεύστε για το πρόβλημα σας και μην κάνετε ασκήσεις μόνο και μόνο επειδή σας αρέσουν. Δεν γίνεται να κάνετε σκουώτ με βάρη αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα, ενώ τα ειδικά μηχανήματα θέλουν και αυτά τον τρόπο τους για να τα χειριστείτε ειδικά όταν υπάρχει παθολογία.
Βήμα 4ο: Ακολουθήστε μία ρουτίνα αποκατάστασης μετά από κάθε προπόνηση. Μπορεί να μην είστε επαγγελματίας αθλητής, αλλά έρχεστε αντιμέτωποι με τους ίδιους κινδύνους. Μετά την άσκηση λοιπόν βάλτε λίγο πάγο στα γόνατα σας, ώστε να περιορίσετε τον πιθανό πόνο ή ένα ενδεχόμενο πρήξιμο λόγω φλεγμονής. Μην ξεχάσετε να τυλίξετε τον πάγο σε μία πετσέτα πρώτα και μην κάνετε τη θεραπεία σας πάνω από 20 λεπτά. Αν δεν έχετε ειδική παγοκύστη για τον σκοπό αυτό, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σακούλα κατεψυγμένου προϊόντος. Έπειτα στην ξεκούραση σας, βάλτε τα πόδια σας πάνω σε ένα ή δύο μαξιλάρια για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρών γύρω από τον χόνδρο.
Βήμα 5ο: Ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως και πρέπει κατά τη διάρκεια της άθλησης σας να φορέσετε επιγονατίδα. Μην καταφύγετε σε αυτήν όμως αν δεν πάρετε άδεια από τον ειδικό γιατί μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση σας.
[ad_2]
Source link