Ποιες είναι απαραίτητες για την μητέρα και το μωρό;
[ad_1]
Παρότι, όμως, όλες οι έγκυοι ξέρουν πόσο σημαντική είναι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, σιδήρου και συχνά ασβεστίου με βιταμίνη D, λίγα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για τα οφέλη από την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος κ. Μιλτιάδης Αδάμ, η βιταμίνη C παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει την επιδιόρθωση των ιστών και την επούλωση των πληγών, και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και την καλή ανάπτυξη των οστών.
Ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, ιδίως για τις εγκύους με σιδηροπενική αναιμία και όσες ακολουθούν χορτοφαγική ή σχεδόν χορτοφαγική διατροφή.
Στα έμβρυα η επαρκής βιταμίνη C μπορεί να είναι απαραίτητη για ομαλή νοητική ανάπτυξη, καθώς και για τον σχηματισμό των οστών, των χόνδρων, των τενόντων και του δέρματος.
Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουν οι έγκυοι επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης είναι μέσω της διατροφής. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μπρόκολο), τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά (η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει έως ένα βαθμό τη βιταμίνη).
Καλές πηγές είναι επίσης τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
«Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι) σε κάθε σας γεύμα, ώστε να αυξάνετε την απορρόφηση του σιδήρου», συνιστά ο κ. Αδάμ. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις εγκύους ηλικίας 18 ετών και άνω είναι 85 mg βιταμίνης C (ή 80 mg για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών).
Τα οφέλη του ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το δεύτερο συχνότερο στον οργανισμό έπειτα από τον σίδηρο, καθώς υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με ειδικούς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ.
Το ιχνοστοιχείο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, την γεύση, την όραση και την οσμή, καθώς και στην πήξη του αίματος και την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης και του θυρεοειδούς αδένα.
Ο ψευδάργυρος έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες συμβάλλουν στην γήρανση και στην ανάπτυξη πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιοπάθειας.
«Τα έμβρυα χρειάζονται τον ψευδάργυρο για την ομαλή ανάπτυξη των σωματικών κυττάρων και την παραγωγή και λειτουργία του DNA. Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψή του με γέννηση βρέφους με χαμηλό βάρος σώματος και με άλλα προβλήματα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό», εξηγεί ο μαιευτήρας κ. Αδάμ.
Ο οργανισμός δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μόλις 8-11 mg αλλά η έλλειψή του είναι πολύ συχνή. Ευτυχώς, με τη λήψη μιας προγεννητικής πολυβιταμίνης την ημέρα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί η έγκυος να τροφοδοτήσει τον οργανισμό της με την ποσότητα που χρειάζεται.
Η καλύτερη φυσική πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια (μόλις δύο παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα του ιχνοστοιχείου απ’ όση είναι η ημερήσια δόση). Εντούτοις, «δεν συνιστάται για λόγους ασφαλείας η κατανάλωση ωμών στρειδιών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην χώρα προέλευσής τους, διότι σε μερικές περιοχές παρατηρούνται υψηλά επίπεδα υδραργύρου που είναι ένα τοξικό μέταλλο», προειδοποιεί ο κ. Μιλτιάδης Αδάμ. Άλλες καλές, φυσικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πουλερικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.
Το μαγνήσιο
Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψή του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμποδίσει τη μήτρα να αρχίσει πρόωρες συσπάσεις, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών στο μωρό.
Η ποσότητα του μαγνησίου που χρειάζεται η έγκυος είναι περίπου 350 mg την ημέρα και καλές φυσικές πηγές του είναι οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ορισμένα ψάρια (π.χ. σκουμπρί), τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και ορισμένα όσπρια. Αρκετό μαγνήσιο περιέχουν επίσης οι μπανάνες και το λίγων λιπαρών γάλα.
[ad_2]
Source link