Σε ποιες τροφές θα την βρείτε;
[ad_1]
Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη.
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η βιταμίνη C αλλά είναι άκρως σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού!
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει το αντιοξειδωτικό στρες.
Επίσης η βιταμίνη αυτή προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις UV. Στο μεταξύ αρκετές είναι οι μελέτες οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε, μπορεί να μειώσει στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί το 4ο κατά σειρά είδος θανατηφόρου καρκίνου στους άντρες.
Παράλληλα η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.
Πηγές βιταμίνης
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στις παρακάτω τροφές:
Φυτικά έλαια όπως αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας
Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ
Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι)
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο)
Εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμοί φρούτων.
Δοσολογία
Το αμερικανικό Food and Nutrition Board συνιστά τις ακόλουθες ποσότητες ως ημερήσια αναγκαία ποσότητα λήψης βιταμίνης Ε:
Βρέφη:
0 έως 6 μηνών: 4 mg/ημέρα
7 έως 12 μηνών: 5 mg/ημέρα
Παιδιά:
1 έως 3 ετών: 6 mg/ημέρα
4 έως 8 ετών: 7 mg/ημέρα
9 έως 13 ετών: 11 mg/ημέρα
Έφηβοι και ενήλικες:
14 ετών και άνω: 15 mg/ημέρα
Οι έγκυες γυναίκες: 15 mg/ημέρα
Οι θηλάζουσες γυναίκες: 19 mg/ημέρα
[ad_2]
Source link