Πρόεδρος «Ωνασείου»: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις έως το τέλος του έτους
Ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο βασισμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και σε δεδομένα που έχει επεξεργαστεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ετοιμάζεται και προχωράει με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και διευθυντής Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού ΓΝΑ «Λαϊκό» Γιάννης Μπολέτης.
Ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο, ώστε να υπάρξουν, όπως λέει «συγκεκριμένα μέτρα, όπως νέο οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΜ, πρόβλεψη για επαρκή χρηματοδότηση του, οργανωμένο δίκτυο τοπικών συντονιστών για τις ΜΕΘ όλης της χώρας, αξιολόγηση και ποιοτικός έλεγχος των μονάδων μεταμόσχευσης και όλου του μεταμοσχευτικού συστήματος».
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προβλεφθούν λεπτομερώς στον νόμο αλλά και σε υπουργικές αποφάσεις και στις απαραίτητες διοικητικές και ρυθμιστικές διατάξεις. «Δεν θα αφεθεί τίποτα στον αέρα αυτή τη φορά και υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτά θα υλοποιηθούν».
Αυξήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στο «Λαϊκό» το 2020
Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο διάστημα της πανδημίας ο κ. Μπολέτης αναφέρει ότι όπως ήταν αναμενόμενο μειώθηκαν, όπως σε όλο τον κόσμο. «Στην Ελλάδα όμως ήταν ήδη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο δίμηνο της πανδημίας Μάρτιο- Απρίλιο 2020 που διεθνώς δεν ξέραμε πολλά πράγματα και είχαμε σταματήσει τη διενέργεια όλων των μεταμοσχεύσεων, στη συνέχεια τα λίγα μοσχεύματα από αποβιώσαντες δότες που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο που έχουμε ένα πολύ ενεργό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο στη χώρα για μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη, κάναμε 77 μεταμοσχεύσεις το 2020, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως γινόντουσαν 50-55. Επίσης το ίδιο έτος κάναμε 19 παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις. Στο Ωνάσειο έγιναν 9 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησε και το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων πνεύμονα, κι έτσι πλέον ο κόσμος δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο εξωτερικό, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Επομένως το παλέψαμε γενικά».
Ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος και πολλά να γίνουν, καθότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 22 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως αναφέρει ο καθηγητής. Το ερώτημα για το πώς μπορεί να αλλάξει η κουλτούρα του Έλληνα προκειμένου να αυξηθούν οι δότες και τι κάνει η Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση εύλογο. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για την μεταμόσχευση και τη δωρεά που έχει πει στα σχολεία το οποίο είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Τέτοια προγράμματα θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους». Ο κορονοϊός μας έφερε λίγο πίσω και δεν το λέω ως δικαιολογία, αλλά είναι αυτονόητο ότι από τους τομείς που πήγαν πίσω είναι οι μεταμοσχεύσεις παραδέχεται ο κ. Μπολέτης. «Παρόλα αυτά προχωράμε και η μεγάλη ελπίδα είναι ο διπλασιασμός των ΜΕΘ που από 600 έγιναν περισσότερες από 1.200 με αφορμή την πανδημία, η οποία όταν θα λήξει, θα έχει αφήσει ένα σημαντικό όφελος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων».
Η αναμονή για μεταμόσχευση είναι απρόβλεπτη
Στην ερώτηση πόση μπορεί να είναι η αναμονή ενός ασθενή για μεταμόσχευση αυτή τη στιγμή, ο κ. Μπολέτης απαντά ότι στο νεφρό είναι γύρω στα 8 με εννέα χρόνια. Επισημαίνει όμως ότι στην πραγματικότητα η αναμονή είναι απρόβλεπτη, «γιατί σε αυτό το διάστημα πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Το ίδιο πράγμα και ακόμα χειρότερα δυστυχώς συμβαίνει με την καρδιά, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Ως εκ τούτου θα έλεγα ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη δωρεά».