Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρότερης μορφής Covid-19 για τα άτομα σε υψηλό σάκχαρο
Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου, ακόμη και όσοι δεν έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο, υποστηρίζει μεγάλη ισπανική έρευνα.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, οι ασθενείς με αφύσικα υψηλά επίπεδα είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από την Covid-19 (41% έναντι 16%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν διασωλήνωση.
Τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας ήσαν 16% για όσους είχαν σάκχαρο κάτω από 140 mg/dL, 34% για όσους είχαν σάκχαρο 140 έως 180 και 41% για όσους είχαν σάκχαρο πάνω από 180. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη και των μη διαβητικών, καθώς όσοι εμφάνισαν υπεργλυκαιμία στη διάρκεια της νόσου, ήΤαν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο.
Η υπεργλυκαιμία είναι κοινή στους διαβητικούς, αλλά μία ασθένεια ή ένα τραύμα μπορεί να την πυροδοτήσει επίσης. «Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας στους ασθενείς χωρίς διαβήτη πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία λόγω Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα γιατί το υψηλό σάκχαρο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.