Γαλλία: Η επιδημιολογική κορύφωση του δεύτερου κύματος Covid19 έχει περάσει

Γαλλία: Η επιδημιολογική κορύφωση του δεύτερου κύματος Covid19 έχει περάσει

ΥΓΕΙΑ UPD 19:21 Δημιουργία 20/11/20, 19:05

«Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία έχει προφανώς περάσει», υποστηρίζει η υγειονομική υπηρεσία Sante publique France (SpF), ζητώντας ωστόσο τη διατήρηση των «μέτρων προστασίας»

«Αν και οι δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η παρατήρησή τους υποδηλώνει πως η επιδημιολογική κορύφωση του δεύτερου κύματος έχει περάσει», εξήγησε η υγειονομική υπηρεσία σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση του εβδομαδιαίου επιδημιολογικού δελτίου της.

Σύμφωνα με τη SpF, «τα τρέχοντα αποτελέσματα επιτρέπουν να διαπιστώσουμε μια καθαρή μείωση όλων των δεικτών, που είναι πιο έντονη στις πρώτες μητροπόλεις που τέθηκαν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας».

Οι πρώτες απαγορεύσεις κυκλοφορίας ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου σε ορισμένες μητροπόλεις (εκ των οποίων το Παρίσι, η Λιόν, ή η Μασσαλία). Το δεύτερο κύμα απαγορεύσεων κυκλοφορίας ξεκίνησε σε άλλες πόλεις (εκ των οποίων η Νίκαια) στις 24 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια λοκντάουν επιβλήθηκε σε όλη τη Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου.

Για την εβδομάδα 9-15 Νοεμβρίου, παρατηρείται μια ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης (-40%), των εισαγωγών στα νοσοκομεία (-13%) και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-9%).

Όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, «φαίνεται να σταθεροποιείται για πρώτη φορά έπειτα από πολλές εβδομάδες αύξησης»: ανερχόταν σε 3.756 την εβδομάδα 9-15 Νοεμβρίου, έναντι 3.817 την προηγούμενη.

Είναι επίσης «η πρώτη φορά» από την έναρξη του δεύτερου κύματος που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται από τη μια εβδομάδα στην άλλη, σύμφωνα με τη SpF: 17.390 έναντι 19.940 την προηγούμενη εβδομάδα για τις πρώτες, 2.761 έναντι 3.037 για τις δεύτερες.

Το ποσοστό θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ RT-PCR (αναλογία του αριθμού θετικών περιστατικών στον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ) μειώθηκε (16,2% έναντι 19,7%).

Ωστόσο «η διατήρηση των μέτρων πρόληψης παραμένει επίκαιρη», επιμένει η SpF: «Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα (...) δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι εν αναμονή των θεραπειών και των εμβολίων, τα μοναδικά μέσα προκειμένου να αναχαιτίσουμε την επιδημία και να μειώσουμε την επίδρασή της στο σύστημα υγείας και στη θνησιμότητα παραμένουν η υιοθέτηση ατομικών μέτρων πρόληψης, που συνδυάζονται με συλλογικά μέτρα».

Από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο στη Γαλλία, 47.127 ασθενείς με Covid-19 πέθαναν στα νοσοκομεία ή σε δομές για ηλικιωμένους, απολογισμός ο οποίος εξακολουθεί να αυξάνεται με περισσότερους από 400 θανάτους την ημέρα στα νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε