Πιο μεταδοτικός τώρα ο κορονοϊός
Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορονοϊού από δύο κύματα μόλυνσης σε μία μεγάλη πόλη διαπίστωσε ότι ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος κυριαρχεί στα πρόσφατα δείγματα, όπως ανέφεραν ερευνητές από το νοσοκομείο του Χιούστον.
Σύμφωνα με το Reuters, εξετάστηκαν περισσότερα από 5.000 γονιδιώματα από ιστούς της πρώτης φάσης της πανδημίας στο Χιούστον, μία πόλη εθνικά διαφοροποιημένη, με 7 εκατ. κατοίκους και τρέχον κύμα μολύνσεων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα στελέχη στο δεύτερο κύμα είχαν μία μετάλλαξη, γνωστή ως D614G, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις προεξέχουσες πρωτεΐνες-ακίδες του κορονοϊού.
Οι ακίδες είναι αυτές που επιτρέπουν στον ιό να συνδέεται και να μολύνει τα κύτταρα, αυξάνοντας την ικανότητα του μεταλλαγμένου ιού να τα μολύνει
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον παραλλαγμένο ιό είχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες του ιού στην αρχική διάγνωση.
Ωστόσο, βρήκαν λίγες ενδείξεις που να δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις του ιού τον έχουν κάνει πιο θανατηφόρο, σημειώνοντας ότι η ασθένεια της Covid-19 συνδέεται πιο στενά με υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και τη γενετική.
Ανέφεραν επίσης ότι κάποιες περιοχές από την πρωτεΐνη-ακίδα (πρωτεΐνη S), που είναι ο πρωταρχικός στόχος των εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη- έδειξαν αρκετές μεταλλάξεις, υποδεικνύοντας προφανώς ότι ο ιός αλλάζει για να αποφύγει την ανοσοαπόκριση του σώματος.
Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και εξελίσσεται καθώς προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του.