Παρενέργειες νιώθουν εθελοντές για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Περίπου το 14% των εθελοντών, που εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών για τον κορονοϊό, δηλώνει ότι νοιώθει αδυναμία, έχει μυϊκούς πόνους και παρουσιάζει πυρετό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.
«Περισσότεροι από 300 εθελοντές που εμβολιάστηκαν, δηλαδή περίπου το 14%, δηλώνουν ότι νοιώθουν αδυναμία, μυϊκούς πόνους στην διάρκεια του εικοσιτετραώρου και σε σπάνιες περιπτώσεις ανεβάζουν πυρετό.
Όλα αυτά περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης, είναι οι προβλεπόμενες παρενέργειες. Κατά κανόνα διαρκούν μια, μιάμιση ημέρα», δήλωσε ο Μουράσκα, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο πέρασε σειρά κλινικών και προκλινικών δοκιμών και αναπτύχθηκε πάνω σε μια πλατφόρμα η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων.
«Τα στοιχεία που διαθέτουμε βάσει αυτής της πλατφόρμας είναι πάρα πολλά και μπορούμε να πούμε με ηρεμία ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές. Ωστόσο για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως, πρέπει να υπάρχουν πιο αναλυτικά, λεπτομερή, δεδομένα από την χρήση του σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στους οποίους έχουν γίνει διαφορετικές διαγνώσεις και παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.
Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι οι εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά μέσω ενός κέντρου τηλεϊατρικής από ιατρούς με υψηλή κατάρτιση οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, δηλαδή γνωρίζουν μεταξύ άλλων και ποιοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. «Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ένα πλήρες φάσμα δεδομένων κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών» δήλωσε ο ίδιος.
Ο Μιχαήλ Μουράσκα ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V προχωράει βάσει σχεδίου και 3 μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ρωσία έχουν ξεκινήσει την παραγωγή του.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο, η πρώτη παρτίδα του εμβολίου άρχισε να διανέμεται σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας. Οι πρώτοι που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο θα είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι και εργαζόμενοι σε άλλους τομείς που έρχονται άμεσα σε επαφή με τον κόσμο, δήλωσε ο Μουράσκα, εκτιμώντας ότι στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα στέλνονται μεγάλες παρτίδες εμβολίων, με τα οποία δεν θα εμβολιάζονται μόνο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και ευρέως όλοι οι πολίτες.