Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Περιορισμός της πανδημίας πριν το χειμώνα
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην Καθημερινή, μίλησε για την πορεία εξάπλωσης του ιού, την αναμενόμενη άνοδο το Δεκέμβριο, το άνοιγμα των σχολείων καθώς και για το τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες.
– Πώς εκτιμάτε την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες;
– Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, αναμένεται μια σταθεροποίηση στα περίπου 200 κρούσματα την ημέρα, με διακυμάνσεις που θα εξαρτώνται από τον αριθμό των τεστ (και της επιτυχημένης ιχνηλάτησης) που θα πραγματοποιούνται. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένουμε να κινούμαστε στα 250 κρούσματα την ημέρα, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου στα 300. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό εφαρμογής της δέσμης μέτρων των τελευταίων ημερών (και αφορούν κυρίως τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς χώρους με υψηλό συνωστισμό). Η αυστηρότερη και κυρίως η ορθή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες (και τους μαθητές) θα μπορούσε να οδηγήσει σε λίγο καλύτερη εικόνα τους επόμενους δύο μήνες και επιβράδυνση του 2ου κύματος.
Με τις σημερινές τάσεις αναμένουμε να φτάσουμε στα 400 κρούσματα ημερησίως προς τα τέλη Νοεμβρίου, με κίνδυνο εκτίναξης στα 700 τον Δεκέμβριο. Εάν βέβαια στην πορεία ληφθούν επιπλέον μέτρα κοινωνικής απόστασης, όπως η τηλεργασία, ή γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική (ορθή δηλαδή) η χρήση της μάσκας και η τήρηση αποστάσεων όπου επιβάλλεται, οι αριθμοί αυτοί θα είναι σημαντικά μικρότεροι.
– Πού οφείλεται η τάση μεγάλης ανόδου τον Δεκέμβριο;
– Η μεταδοτικότητα του ιού επηρεάζεται από την εποχικότητα, λόγω της επίδρασης που έχουν στον ιό οι μετεωρολογικές συνθήκες. Καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, η πτώση της θερμοκρασίας (κυρίως) και η μείωση της υπεριώδους ακτινοβολίας, συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας. Την ίδια εποχή έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ενώ ο αερισμός τους γίνεται χειρότερος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Η επιβάρυνση του συστήματος υγείας θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση, καθώς από τα 95 άτομα σε ΜΕΘ που υπολογίζουμε στο τέλος Νοεμβρίου, είναι πιθανό να ανεβούμε στα 370. Οδυνηρά ανοδική πορεία είναι πιθανό να ακολουθήσουν και οι θάνατοι αν δεν εφαρμόσουμε πιστά τα υπάρχοντα μέτρα.
– Βλέπουμε πως η ασθένεια είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος στους ηλικιωμένους. Τι πρόβλεψη υπάρχει για το μέλλον;
– Με δεδομένη την αύξηση της μεταδοτικότητας κατά τη χειμερινή περίοδο, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων αναμένεται να ενισχυθεί. Εντούτοις, το ποσοστό των ηλικιωμένων που νοσούν ως προς το συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα είναι ακόμα μικρότερο από τώρα (13,4% στις 31 Αυγούστου έναντι 21,2% που ήταν στις αρχές Απριλίου), ως αποτέλεσμα και της γενικότερης ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στο θέμα και της μείωσης των επαφών των ηλικιωμένων με άλλες ηλικιακές ομάδες που έχουν υψηλότερα ποσοστά. Σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (όπως στην περίπτωση του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι) υπάρχει φόβος μαζικής μετάδοσης. Η θνησιμότητα είναι αυξημένη κατά τους χειμερινούς μήνες από τη συνέργεια επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (με ιδιαίτερη μνεία στα αιωρούμενα σωματίδια), οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παρουσία εποχιακών ιώσεων.
– Τι εκτιμήσεις υπάρχουν για τα σχολεία;
– Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του μοντέλου που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος HERA, σε τάξεις με 25 μαθητές ο δείκτης βασικών επαφών, μία από τις συνιστώσες του βασικού αριθμού αναπαραγωγής αυξάνεται κατά 35%-50%, σε σχέση με τάξεις 15 μαθητών, ανάλογα με τις διαστάσεις της τάξης. Αυτό σημαίνει ότι όπου είναι εφικτό, είναι προτιμητέος ο όσο το δυνατόν μικρότερος αριθμός μαθητών εντός των σχολικών αιθουσών και ο πολύ καλός αερισμός. Τέλος, αν είναι δυνατόν, καλό θα είναι τα αδέλφια ίδιας ηλικίας να κάνουν μάθημα μαζί. Με τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκα, προσωπική υγιεινή) και αν είναι δυνατόν απολύμανση τόσο των επιφανειών όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων η μετάδοση του SARS-CoV-2 στα σχολεία μπορεί να περιοριστεί σημαντικά.
– Με βάση όλα αυτά ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους επόμενους μήνες;
– Το επόμενο διάστημα αναμένεται μια σταθεροποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε και να εφαρμόσουμε επιπλέον προστατευτικά μέτρα, τα οποία δεν θα διαταράξουν ιδιαίτερα τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως η τηλεργασία ή η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Πολύ σημαντικό είναι να εφαρμοσθούν σωστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γεγονός που προϋποθέτει την αποδοχή από το σύνολο του πληθυσμού της ύπαρξης του προβλήματος. Ενα επιπλέον μέτρο για σχολικές αίθουσες και άλλους εσωτερικούς δημόσιους ή εργασιακούς χώρους είναι η απολύμανση του αέρα και των επιφανειών, που μπορεί να μειώσει κατά 55-70% το συνολικό σωματιδιακό φορτίο. Τέλος, είναι σημαντική η συνέχιση και η εντατικοποίηση των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2, και η μείωση του χρόνου ταυτοποίησης των θετικών στον κορωνοϊό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αρωγή όλων των επιστημονικών φορέων που έχουν την κατάλληλη υποδομή.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή