Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά ο κορονοϊός
Πάνω από έξι μήνες μετά την πανδημία, ο κορονοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σκοτώνοντας πάνω από 525.000.
Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο αριθμό, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια σαφή απάντηση σε ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον ιό: Πόσο θανατηφόρος είναι;
Μια σταθερή εκτίμηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να προβλέψουν πόσοι θάνατοι θα προκύψουν, εάν ο ιός βρεθεί εκτός ελέγχου. Το ποσοστό θνησιμότητας από τη λοίμωξη, θα μπορούσε να δώσει στοιχεία στους ειδικούς της Υγείας τι να περιμένουν, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται σε πυκνοκατοικημένες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νιγηρία.
Προς το παρόν, οι χώρες έχουν πολύ διαφορετικά ποσοστά θνησιμότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος σε χώρες που είχαν τον ιό το για μεγαλύτερο διάστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία των The New York Times, η Κίνα είχε αναφέρει 90.294 περιπτώσεις έως την Παρασκευή και 4.634 θανάτους, ποσοστό θνησιμότητας 5%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν αριθμό-ρεκόρ νέων ημερήσιων περιπτώσεων, έξι φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχαν 2.811.447 περιπτώσεις και 129.403 θανάτους, περίπου 4,6%.
Δέκα μεγάλες χώρες, οι περισσότερες στη Δυτική Ευρώπη, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ποσοστά θνησιμότητας των περιπτώσεων ποικίλλουν πάρα πολύ: Η Ισλανδία έχει λιγότερο από 1%, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ είναι κάτω από το 2%. Το Βέλγιο είναι στο 16% ενώ Ιταλία και Βρετανία έχουν 14%.
Πριν από την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε επίσημη εκτίμηση για το ποσοστό θνησιμότητας. Αντ 'αυτού, βασίστηκε σε ένα συνδυασμό δεδομένων που στάλθηκαν από χώρες-μέλη και ακαδημαϊκές ομάδες και σε μια μετα-ανάλυση που έγινε τον Μάιο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Wollongong και του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία.
Αυτοί οι ερευνητές εξέτασαν 267 μελέτες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες και στη συνέχεια επέλεξαν τις 25 που θεωρούσαν τις πιο ακριβείς. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας λοίμωξης ήταν 0,64%.