Στους 25 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Στους 25 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ακόμα συμπολίτες μας να χάσουν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ειδικότερα, κατά το διάστημα 12-19/9/2019 διαγνώστηκαν 19 νέα περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και ταυτόχρονα καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ατόμων που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της λοίμωξης.
Συνολικά, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν διαγνωστεί 195 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και τα 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης 16 άνθρωποι. Από αυτούς οι πέντε είναι σε σοβαρή κατάσταση κι έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει δεκάδες οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για τις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και επισημαίνουν πως τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι το βασικό «όπλο» που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης είναι κομβικής σημασίας.