Υπνική άπνοια στις γυναίκες: Τι σημαίνει;
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν αποφρακτική άπνοια στον ύπνο (ΑΑΥ) έχουν μεγαλύτερες πιθανότερες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας.
Στην ΑΑΥ οι αεραγωγοί των πνευμόνων κλείνουν εν μέρει ή τελείως στη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το ροχαλητό, τη διαταραχή του ύπνου, το αίσθημα εξάντλησης κ.α. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν συχνότερα τέτοια περιστατικά ΑΑΥ και των οποίων το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από το 90%, είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με καρκίνο, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα στον ύπνο τους. Η έρευνα κατέληξε επίσης για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος είναι συχνότερος στις γυναίκες με ΑΑΥ από ό,τι στους άνδρες με ΑΑΥ.
Οι ερευνητές από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Αθανασία Πατάκα του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου (Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, ανέλυσαν στοιχεία για 19.556 ανθρώπους με υπνική άπνοια από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ESADA (European Sleep Apnoea Database).
«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη διάρκεια του νυχτερινού και διαταραγμένου ύπνου, που είναι κοινά στην ΑΑΥ, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογία διαφορετικών τύπων καρκίνου. Όμως αυτό το πεδίο έρευνας είναι πολύ νέο και οι επιπτώσεις του φύλου στη σχέση μεταξύ ΑΑΥ και καρκίνου δεν είχαν ποτέ πριν μελετηθεί με λεπτομέρεια», δήλωσε η κα Πατάκα. «Η έρευνα μας σε περισσότερους από 19.000 ανθρώπους δείχνει ότι η σοβαρότητα της ΑΑΥ σχετίζεται με τη διάγνωση καρκίνου. Η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα έντονη στις γυναίκες που αναλύσαμε και λιγότερο στους άνδρες, πράγμα που υποδηλώνει ότι η σοβαρή ΑΑΥ πιθανώς αποτελεί ένδειξη καρκίνου στις γυναίκες, αν και περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», πρόσθεσε.
Η κα Πατάκα επεσήμανε επίσης ότι «τα κλασικά συμπτώματα της ΑΑΥ όπως η υπνηλία, το ροχαλητό και η διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια της νύχτας αναφέρονται συχνότερα στους άνδρες, όμως άλλα λιγότερο γνωστά συμπτώματα όπως η κόπωση, η αϋπνία, η κατάθλιψη και οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι πιο συνήθη στις γυναίκες, συνεπώς οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, όταν αξιολογούν γυναίκες ασθενείς για πιθανή ΑΑΥ».
Οι ερευνητές, που θα μελετήσουν βαθύτερα το ζήτημα, τόνισαν πάντως ότι η νέα μελέτη βρήκε μόνο μια συσχέτιση ανάμεσα στην ΑΑΥ και στον καρκίνο και δεν αποδεικνύει ότι το ένα αποτελεί την αιτία του άλλου. Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι πνευμονολόγοι Σοφία Σχίζα (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης) και Πασχάλης Στειρόπουλος (Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης).