Χ.Α: «Χάθηκαν» 9 δισ. ευρώ το 2018
Στην αρχή του 2018 οι αναλυτές προέβλεπαν χρηματιστηριακό ράλι, ελπίζοντας ότι η αγορά θα προεξοφλούσε έντονα την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια.
Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, είναι εικόνα οικονομίας σε καταστροφή, οικονομίας που εισέρχεται στα μνημόνια.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:
-Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από την ημέρα που η Ελλάδα «βγήκε» από τα μνημόνια (21/8) καταγράφει απώλειες 12,19% και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 32,06%.
-Ο Γενικός Δείκτης Τιμών από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 21,96%.
-Οι τράπεζες έχουν δεχθεί μεγάλη πλήγμα με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 44,51%, από τις αρχές του 2018.
-Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 9 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.
-Η αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει συρρικνωθεί κατά 6,8 δισ., στα 4,8 δισ. ευρώ από 11,6 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2015.
Περί «βουτιάς»
Απώλειες 32% καταγράφει ο κλάδος των τραπεζών από την ημέρα της υποτιθέμενης «καθαρής εξόδου», ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες περί αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων, οδηγώντας σε σενάρια αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτές οι αυξήσεις δεν είναι εύκολο να πετύχουν και φυσικά θα γίνουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Αν δεν πετύχουν, υπάρχει ο κίνδυνος κρατικοποίησης. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι ανησυχούν για επιστροφή στο εφιαλτικό 2015, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ξανά… capital controls.
Από στις συστημικές τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς (-51,51%) και ακολουθούν: η Εθνική με πτώση 34,55%, η Eurobank με απώλειες 30,07% και η Alpha Bank υποχωρεί κατά 25,78%.
«Στοιχήματα» για τις 550 μονάδες
Το ερώτημα είναι, μέχρι που θα μπει «φρένο» στην πτώση. Τα «στοιχήματα» κάθε άλλο παρά θετικά είναι.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αγορά δεν αποκλείεται να υποχωρήσει και προς τη ζώνη στήριξης των 530-550 μονάδων, δηλαδή περίπου 12% από τα σημερινά επίπεδα. Τα επίπεδα των 550 μονάδων είχε «δει» ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης τον Σεπτέμβριο του 2016.