ΧΑ: Επανήλθαν οι πωλητές, «κοκκίνισε» το ταμπλό
Την κατηφόρα έχει πάρει αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι η «ανάσα» από το «ξεπούλημα» των περασμένων συνεδριάσεων ήταν απλώς προσωρινή. Αν και η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε θετικό έδαφος, εντούτοις στη συνέχεια οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι στη Λεωφόρο Αθηνών, ασκώντας ασφυκτικό πρέσινγκ στην πλειονότητα των τίτλων.
Τόσο το χθεσινό ανοδικό τραπεζικό «ξέσπασμα» όσο και οι σημερινές διακυμάνσεις είναι αναμενόμενες, τονίζουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τις συστημικές ευνοούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Πέρα από αυτά, βέβαια, η επενδυτική επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στη Λεωφόρο Αθηνών. Το απίστευτο sell off της περασμένης Τετάρτης στον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των traders, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα υποτίθεται πως έχει αφήσει πλέον πίσω της την εποχή των μνημονίων.
Εξάλλου, τα σενάρια για την πορεία των ελληνικών τραπεζών ολοένα και «φουντώνουν», με τον φόβο περί κρατικοποίησης τους να εντείνεται, ενώ οι αγορές ανησυχούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ.
Η αγορά δείχνει να επεξεργάζεται το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα εξετάζει τη δημιουργία μίας bad bank, όπου θα «περάσουν» όλα τα προβληματικά δάνεια. Από την πλευρά του, βέβαια, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως η πρόκληση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι αγορές δεν φαίνονται να πείθονται, έχοντας κλείσει τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:50, διαμορφώνεται στις 668,05 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,23%.
Αρχικά κινήθηκε ανοδικά έως τις 679,68 μονάδες (+0,49%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,55 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,81%.
Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,67% στα 7,290 ευρώ), της Motor Oil(-2,31% στα 23,250 ευρώ) και της Πειραιώς (-2,04% στα 1,3910 ευρώ).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+0,89%) και του Εμπορίου(+0,62%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου(-2,215) και των Ταξιδιών (-1,85%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 2.040.255 και 1.883.841 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 3,497 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 2,638 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 57 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:F.G. Europe+10,00% και Κυριακούλης +9,92%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοτέρ-15,25% και Fieratex-12,92%.