xrima

Η «μάχη» τώρα κρίνεται στις 780 μονάδες

Του Αλέξη Ρωμανού

«Χασούρα» πάνω από 4% σημείωσε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διολίσθησε κατά 2%, με το «οχυρό» μάλιστα των 800 μονάδων να «πέφτει» κι αυτό.

Η χθεσινή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται σε καθαρά εσωτερικές εξελίξεις: από τη μία τα απογοητευτικά στοιχεία της πορεία του ΑΕΠ για το σύνολο του 2017, από την άλλη η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα από τη λήξη του προγράμματος και η ασάφεια γύρω από την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τον απόηχο των ηχηρών μηνυμάτων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τις ομιλίες τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την περασμένη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία έχουν προκαλέσει ένα «κύμα» risk off στις αδύναμες αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, στη «σκιά» της πιθανότητα ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να πιέσει για υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεχνικά, τώρα, στηρίξεις υπάρχουν στις 780 μονάδες και χαμηλότερα στις 750 μονάδες. Σημειώνεται πως πιθανή διάσπαση των 780 μονάδων θα σηματοδοτήσει την κύρια τάση της αγοράς σε πτωτική από ανοδική.

Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, εάν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2065 μονάδων, τότε θα ενεργοποιηθεί το πτωτικό σενάριο προσέγγισης της ισχυρής περιοχής στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων.

Εάν συνεχιστεί και η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, τότε το «κοκτέϊλ» θα είναι εκρηκτικό.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του CNBC με τίτλο: «Οι αγορές θα βιώσουν κάτι που έχει να συμβεί από το 1946».

Από τον Σεπτέμβριο του 1981, όταν το αμερικανικό 10ετές ομόλογο «άγγιξε» το ιστορικό υψηλό του 15,84%, η απόδοση του Treasury έχει ακολουθήσει σταδιακή πτωτική πορεία, φτάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ του 1,36% τον Ιούλιο του 2016. Έκτοτε, βέβαια, φαίνεται πως η καθοδική πορεία έχει σπάσει, σημειώνει η Yamada.

Το επόμενο τεστ για την απόδοση του αμερικανικού τίτλου θα είναι το επίπεδο του 3%. Σε αυτό το σημείο, θα επιβεβαιωθεί τεχνικά πως οι αποδόσεις έπιασαν πάτο και πλέον έχει ξεκινήσει ένας νέος ανοδικός κύκλος.

«Περιμένουμε η απόδοση του αμερικανικού Treasury να φτάσει στο 3%, καθώς σε μακροπρόθεσμη βάση αυτό το σημείο καθορίζει την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου των αποδόσεων που έχει να συμβεί από το 1946», δήλωσε χαρακτηριστικά η Yamada.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κύκλοι των ομολογιακών αποδόσεων είθισται να είναι μεγάλοι, καθώς διαρκούν συνήθως 22-37 χρόνια. Ο εν λόγω κύκλος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 δεκαετίες, εισάγοντας μία εντελώς νέα κατηγορία επενδυτών στα επιτόκια.

Η πορεία προς το 3% βρίσκεται προ των πυλών και το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να κατακτηθεί κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, ειδικά εν μέσω προσδοκιών για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, εκτιμά η Yamada.

Αν σου άρεσε κάνε