«Ανήμπορο» να αντιδράσει στις πιέσεις δια χειρός Τραμπ
Η πτώση πλησιάζει το 2%, με το ΧΑ να κινείται πέριξ των 815 μονάδων, στον απόηχο, μεταξύ άλλων, της προκλητικής κι αλαζονικής απάντησης του Ντόναλντ Τραμπ στα περί «εμπορικού πολέμου», η οποία εγείρει σοβαρές γεωπολιτικές ανησυχίες.
Συνεπώς, δεν είναι μόνο η ένταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και οι διεθνείς πιέσεις, που δεν αφήνουν στο ΧΑ περιθώρια να «ανασάνει», να «απεγκλωβιστεί» από την εσωστρέφεια, από τον κλοιό συσσωρευτικών τάσεων.
Η πορεία δε του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει διολισθήσει κάτω και από τις 880 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική πτώση πάνω από 2%, είναι ενδεικτική της επιφυλακτικότητας και της αβεβαιότητας των επενδυτών για τον κλάδο, στον απόηχο των διττών μηνυμάτων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Από τη μία, Έλληνες τραπεζίτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της τραπεζικής αγοράς, αλλά και σίγουροι για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών. Από την άλλη, η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ έστειλε μήνυμα στις τράπεζες να ανεβάσουν ταχύτητα ως προς τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, κάνοντας λόγο για προκλήσεις, ενώ η ίδια τόνισε πως το stress test είναι «η στιγμή της αλήθειας, η ευκαιρία για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί».
Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη Λεωφόρο Αθηνών αναδεικνύεται και το πρέσινγκ που ασκείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη «σκιά» των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, προκειμένου να προστατευτεί η αμερικανική βιομηχανία από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών.
Με βάση, όλα τα παραπάνω «ακανθώδη» ζητήματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το «πράσινο φως» των θεσμών στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης έχει επισκιαστεί, με την αγορά να αναζητεί ακόμη την είδηση εκείνη, η οποία μπορεί να στηρίξει την προσπάθειά της για ανάκαμψη.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 816,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,74%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 812,19 μονάδες (-2,26%).
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,55 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,04%.
Απώλειες σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-4,00% στα 14,400 ευρώ), της ΔΕΗ (-3,97% στα 2,754 ευρώ), της Eurobank(-3,38% στα 0,785 ευρώ) και της Πειραιώς (-2,97% στα 3,460 ευρώ).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων υλών (-2,505), των Ταξιδιών (-2,48%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,20%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Attica Bank με 9.828.885 και 2.620.661 μετοχές, αντιστοίχως .
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 4,738 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,664 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, 91 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Προοδευτική+19,66% και Κτήμα Λαζαρίδη +9,91%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αιολική -17,55%, ΑΕΓΕΚ-14,39% και Logismos-9,95%.