Η δυναμική επιστροφή του… January effect
Το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» (January effect) επέστρεψε στη Λεωφόρο Αθηνών.
Ο φετινός Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 9,53% και έδωσε στο Χ.Α το καλύτερο ξεκίνημα της τελευταίας εξαετίας. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2012 (+16,99%).
Η σημαντική άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύτηκε και από εντυπωσιακή αύξηση κατά 90%(!) της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών, σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιανουαρίου του 2017, η οποία διαμορφώθηκε γύρω στα 75 εκατ. ευρώ.
Η ρευστότητα πλέον οδηγεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά, καθώς σε όλες τις κατηγορίες των ελληνικών αξιογράφων καταγράφεται αξιόλογη ζήτηση.
Σημαντικές εισροές παρατηρούνται από ξένα χαρτοφυλάκια, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από τα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.
Ο Ιανουάριος σημείωσε την καλύτερη επίδοση εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού (21,4 εκατ. ευρώ) από το 2006 (40 εκατ. ευρώ).
Το ενδιαφέρον, εξάλλου, των ξένων επενδυτών φάνηκε και από την υπερκάλυψη της έκδοσης ομολόγου της Alpha Bank(500 εκατ. ευρώ) και της Τιτάν (100 εκατ. ευρώ).
Η αγορά κινείται πέριξ των υψηλών τριετίας, στα επίπεδα των 880 μονάδων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα «δει» σχετικά σύντομα το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων. Άλλωστε, τεχνικά η επόμενη ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα επίπεδα των 1.030 μονάδων.
Οι τράπεζες
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο σχετικός δείκτης τερμάτισε τον μήνα, "γράφοντας" άνοδο της τάξεως του 9,27%.
Οι τιμές των τραπεζών έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτα κέρδη από την αρχή του χρόνου, ενσωματώνοντας τη μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου, ενώ εμφανίζονται πιο "ζωηρές" σε γεγονότα που σχετίζονται με αξιολογήσεις και εκδόσεις τίτλων, που αποτελούν και απτές ενδείξεις του ενδιαφέροντος.
Και τον Φεβρουάριο η αγορά αναμένεται να κινηθεί στον ρυθμό των τραπεζών.
Το τεστ αντοχής θα ξεκινήσει αυτό τον μήνα και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τυχόν αναγκαίες κινήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο.
Το θετικό πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 στην περιοχή του 17%), κάτι που δίνει άνετο... περιθώριο απορρόφησης ζημιών και από επιθετικότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.