Από τα καλύτερα επενδυτικά trends η Ελλάδα το 2018;
Όλα δείχνουν ότι το νέο έτος θα σημάνει μια καινούρια αρχή για την ελληνική οικονομία, και κατ΄επέκταση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η άποψη "το να επενδύσεις στην Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα καλύτερα επενδυτικά trends για το 2018", που διατύπωσαν προ ημερών οι "Financial Times", είναι ενδεικτική των εκτιμήσεων των ξένων για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2018.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκόστης « η χώρα αποχαιρετάει μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης 10 ετών και εισέρχεται σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.
Η εμπιστοσύνη στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ανακτάται και οι αγορές δείχνουν έμπρακτα πλέον, ότι είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η ραγδαία πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε επίπεδα δανεισμού του 2006, αποτελεί άλλωστε τρανή απόδειξη, ότι οι ανισορροπίες του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν στον αποκλεισμό από τις αγορές, έχουν αντιμετωπισθεί.»
Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές η ελληνική αγορά βρίσκεται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2008, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν στο 84%, όπως και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός. Σήμερα, ο δείκτης είναι μόλις στο 30% για την Ελλάδα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 80%.
Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι εντός στόχων. Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν άλλοθι για τη διατήρηση των τιμών αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα (λύση για το χρέος, τεστ αντοχής τραπεζών, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αποκρατικοποιήσεις), καίτοι φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτούμενων έχουν συμπιεστεί βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα επενδυτικής ορατότητας. Μπορεί το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχασε φέτος το ράλι των ξένων αγορών, χτίζει, ωστόσο, ένα πιο πιστευτό αφήγημα ανάκαμψης για τη συνέχεια που θα έχει περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάχυση στην αγορά.
Οι τράπεζες
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κλειδί για την πορεία του Χ.Α. το 2018 θα είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος σύντομα θα αντιμετωπίσει τα stress tests.
Η άνοδος των τιμών στα ομόλογα βοηθάει σημαντικά τις τράπεζες. Φυσικά χρειάζονται και άλλες δράσεις όπως η μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και η ομαλή έκβαση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς.
Αυτό που θα πρέπει να διευθετηθεί εντός του 2018 είναι τα "κόκκινα" δάνεια και γενικότερα η εξυγίανση των τραπεζικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό θα αποδεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια προς τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντική άνοδο.
To 2017 ήταν χρονιά δύο ταχυτήτων στο μεγαλύτερο διάστημα.
Οι τραπεζικές μετοχές άργησαν να ακολουθήσουν το ράλι των εμποροβιομηχανικών εταιριών αφού η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είχε αρνητικό αντίκτυπο επηρεάζοντας καθολικά το α’ εξάμηνο.
Όταν πλέον οι τράπεζες ήταν έτοιμες να ακολουθήσουν την Αγορά οι ανησυχίες για τα τεστ αντοχής επισκίασαν κάθε άλλη θετική εξέλιξη στον κλάδο (πωλήσεις θυγατρικών, μείωση ELA, κλπ).
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οι τράπεζες ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης χάνοντας το θετικό momentum νέων ωστόσο η μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά την ανταλλαγή του Νοεμβρίου ήταν καταλυτική για την αφύπνιση του κλάδου.