Αρνητικό πρόσημο στο φίνις, θετικό στο σύνολο: Κέρδη 9,17% για τον Μάρτιο
Βραχύβια αποδείχτηκε η διάσπαση των 870 μονάδων - Στο φίνις έπαιξαν «μπάλα» οι πωλητές - Στις 865 μονάδες ο ΓΔ - Τραπεζικά κέρδη 14,7% για τον ΓΔ - «Άμυνες» στο σύνολο του Μαρτίου
Με αρνητικό πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση αλλά με θετικό ως προς το σύνολό του, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο, έναν μήνα παραδοσιακά… «κόκκινο», η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η χθεσινή διάσπαση των 870 μονάδων αποδείχτηκε βραχύβια.
Το σημερινό profit taking ήταν βέβαια αναμενόμενο, με την αγορά να μην πετυχαίνει το ζητούμενο, τη διατήρηση των 870 μονάδων, υποχωρώντας από αυτές εν μέσω πιέσεων των πωλητών, που πήραν το πάνω χέρι στη λήξη της συνεδρίασης.
Πάντως, σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 9,17%, ο FTSE 25 με 9,75% και ο τραπεζικός με 14,7%.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η αγορά κατόρθωσε να σηκώσει «άμυνες» απέναντι σε ισχυρούς τραπεζικούς κλυδωνισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω έντονης σεναριολογίας και αβεβαιότητας για την ΑΜΚ της Πειραιάς, απορροφώντας παράλληλα τριγμούς σε εξίσου βαριά – μη τραπεζικά - «χαρτιά».
Στο τελευταίο δίμηνο δε ο ΓΔ διένυσε τη διαδρομή έως σήμερα από τις 823 μονάδες, την 28η Ιανουαρίου. Στο νέο τρίμηνο, η αγορά έχει επικεντρωμένη την προσοχή στους τίτλους, που αναμένεται να «παίξουν» δυνατά με φόντο την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Στο ταμπλό την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,98% στις 865,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 863,44 μονάδων (-1,17%) και 874,55 μονάδων (+0,11%).
Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 78,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια (5,6 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,05%, στις 2.077,11 μονάδες, ενώ στο +0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.243,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,40% στις 537,05 μονάδες.
Στις μετοχές, οι άνω του 3% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Εθνική και Aegean σαφώς και επηρέασαν την αγορά, όπως και η άνω του 2% πτώση σε Σαράντη, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Eurobank. Οι απώλειες σε Motor Oil, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Φουρλή ξεπέρασαν το 1%.
Με μικρή πτώση οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, με τη ΔΕΗ και την Jumbo να κλείνουν τελικά χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Πειραιώς κέρδισε 4%.