Ελεγχόμενη πτώση... με τζίρο περιπτέρου
Σε ελεγχόμενη πτωτική τροχιά κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον τζίρο να θυμίζει… ταμείο περιπτέρου, λόγω της εποχικότητας, ενόψει 15Αύγουστου.
Το ΧΑ διατηρείται στο «κόκκινο» και στα τρέχοντα επίπεδα των 630 μονάδων, αναμένοντας νεότερα από τα κρίσιμα «μέτωπα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 633,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,86% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.523,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 317,12 μονάδες.
Η αγορά αναμένει τις εξελίξεις από τη σημερινή συνάντηση των κκ. Δένδια και Πομπέο στη Βιέννη, καθώς και από την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την Αθήνα να επιδιώκει μία πιο δυναμική «απάντηση» ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Την ίδια στιγμή, το ΧΑ περιμένει την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία και προφανώς θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Μάλιστα, η αγορά «διαβάζει» και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄3μηνο του 2020.
Η Eurostat ανακοίνωσε πτώση 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια βάση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,1% σε ετήσια.
Τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ, πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τότε που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία, το 1995.
Τεχνικά τώρα, ο γενικός δείκτης παραμένει πάνω από τη στήριξη των 628 μονάδων, η διάσπαση της οποίας ανοίγει το δρόμο προς τις 610 μονάδες. Οι 643 μονάδες έχουν γίνει κοντινή μας αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στην κύρια των 657 μονάδων.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Jumbo χάνει 3,35%, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο -2,53% και τις Coca Cola, Aegean, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Μυτιληναίος, Titan, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Φουρλής σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΟΛΠ.