Προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις
Προσπάθεια να ελέγξει τις πιέσεις, που εκδηλώνονται στην πλειονότητα των τίτλων από την έναρξη της συνεδρίασης, κάνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή σκηνικού στη Λεωφόρο Αθηνών, τη στιγμή μάλιστα που οι διεθνείς αγορές κινούνται έντονα πτωτικά, στη σκιά της έξαρσης μολύνσεων κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,73% στις 635,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.535,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,15% στις 335,09 μονάδες.
Τα χαρτοφυλάκια να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στο κρίσιμο γεωπολιτικό «μέτωπο», με την Αγία Σοφία να λειτουργεί από σήμερα ως τζαμί, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε τροχιά μεγάλης έντασης.
Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει επισκιάσει τα θετικά νέα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να επιστρέψει με ένα πακέτο άνω των 70 δις. ευρώ.
Μάλιστα, τα εθνικά ζητήματα έχουν εκτοξεύσει από την πρώτη «γραμμή» τα οικονομικά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει πως όταν τελειώσει η πανδημία και η δημοσιονομική ευελιξία θα συζητήσει με τους θεσμούς εκ νέου το ύψος των πλεονασμάτων, δεσμευόμενη βεβαίως ότι θα εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν το ΑΕΠ και άρα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Τεχνικά τώρα, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα, παρά τις παροδικές βραχύβιες τεχνικές αντιδράσεις. Έτσι για τον ΓΔ η ζώνη των 632-628 μονάδων αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 618, 612, 605 και 585 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 648, 660, 672, 682, 692 και 705 μονάδες.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έχει περιορίσει την πτώση του στο 3,54%, με τις Alpha Βank, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Aegean, Coca Cola, Titan, Φουρλής και Εθνική.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo, ΟΤΕ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, με την ΕΥΔΑΠ και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη επιχειρούν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%.