Προς τη ζώνη των 600 μονάδων διολισθαίνει το ΧΑ
Προς τη ζώνη των 600 μονάδων υποχωρεί αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, δεχόμενη ισχυρότατες πιέσεις από το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί στα διεθνή ταμπλό, με φόντο τον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας για τις ευθύνες σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,85% στις 604,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.467,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,40% στις 319,09 μονάδες.
Πρώτη ημέρα άρσης του lockdown κι η αγορά, όπως κι οι επενδυτές, έχει στραμμένο το βλέμμα της αφενός στην πορεία του ιού με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κι αφετέρου στα βήματα αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας με βάση το κυβερνητικό σχέδιο.
Στο μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης τον Απρίλιο, τα οποία επιβεβαιώνουν τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα ο σχετικός δείκτης οδηγήθηκε σε χαμηλό 21 ετών, βυθισμένος σε βαθιά ύφεση.
Την ίδια ώρα, όμως, το ΧΑ παρακολουθεί και το «μέτωπο» Τραμπ-Κίνας. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί ευθέως το Πεκίνο για την εξάπλωση του κορονοϊού, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στην υφεσιακή παγκόσμια οικονομία.
Στο επιχειρηματικό «μέτωπο» τώρα, το χαρτί της Aegean σημειώνει μεγάλη «χασούρα», στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της για μείωση του προσωπικού κι επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα στα 2 με 3 χρόνια.
Σε επίπεδο μετοχών, μεγάλες απώλειες που φτάνουν το 19,64% καταγράφει η μετοχή της Aegean μετά τις δηλώσεις του Ευτύχη Βασιλάκη, ότι θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση. Η πτώση σε Εθνική και Βιοχάλκο φτάνει το 7,59% και 7,46% αντίστοιχα, με τη Eurobank, την Πειραιώς και την Ελλάκτωρ να σημειώνουν απώλειες άνω του 6%.
Άνω του -5% βρίσκονται οι ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΔΕΗ και Φουρλής, ο Μυτιληναίος είναι στο -4,34% και ο ΑΔΜΗΕ στο -4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Titan και Motor Oil. Οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και Jumbo ξεπερνούν το 2% και εκείνες σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ το 1%. Στο -0,13% ο Σαράντης.