ΧΑ: Οι επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας - Εβδομαδιαίο profit taking 4%
Μία εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρό μετεκλογικό profit taking, ολοκλήρωσε στο «κόκκινο» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Ο ΓΔ τερμάτισε με απώλειες, αλλά περιορισμένες σε σχέση με τις ενδοσυνεδριακές, κάτω από τα επίπεδα των 860 μονάδων και με τον τραπεζικό δείκτη να «γράφει» πτώση σχεδόν 2,5%.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 858,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 846,19 μονάδων (-1,93%) και 865,19 μον. (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 500 χιλ. τεμάχια.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,81%, στις 2.130,28 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.326,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,43% στις 736,49 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση ο ΓΔ σημείωσε απώλειες της τάξεως του 4,05%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,38%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχασε κατά 12,08%.
Όπως λένε οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, την εβδομάδα που ακολούθησε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, με την επικράτηση της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, οι επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας.
Αγορά και επενδυτές είχαν προεξοφλήσει προεκλογικά το αποτέλεσμα της κάλπης, οπότε η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα ήταν η ευκαιρία, ώστε να διορθωθούν οι υπερβολές του περασμένου διαστήματος και τα χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.
Αυτό που αποτελεί είδηση για την εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά, είναι ότι στο ταμπλό σημειώθηκε εισροή κεφαλαίων σε δεικτοβαρείς τίτλους εισηγμένων, που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το «βλέμμα» τώρα στρέφεται αφενός στις προγραμματικές δηλώσεις του τριημέρου 20-22 Ιουλίου, καθώς και στα νομοσχέδια που αναμένεται να καταφτάσουν στη Βουλή από τις 23 Ιουλίου. Έως τις 10 Αυγούστου, μάλιστα, αναμένεται να έχει κατατεθεί το φορολογικό, που θα προβλέπει παρεμβάσεις για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές κοιτάζουν προς το δημοσιονομιό «μέτωπο», περιμένοντας τις επαφές του Χρήστου Σταϊκούρα με τους κκ. Ρέγκλινγκ και Κοστέλο, που θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist. Η επίσκεψή τους δε θα συμπέσει με εκείνη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το -5,03% της Πειραιώς ξεχώρισε στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, ενώ άνω του 3% ήταν και η πτώση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Εθνική. Οι απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank, Jumbo και Μυτιληναίο περιορίστηκαν λίγο πάνω από το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκανε ένα μίνι ράλι κλείνοντας με κέρδη 5,08%, με τον Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ να ολοκληρώνουν στο +1,4%, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό πρόσημο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Motor Oil και Aegean, με τις Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν χωρίς μεταβολή.