Δεν βρήκε ανάχωμα στα ομόλογα το ΧΑ
Από τη μία η «ελεύθερη πτώση» της ΔΕΗ και από την άλλη η αποτίμηση των ηχηρών προειδοποιήσεων της Κομισιόν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό ήταν οι δύο βασικοί λόγοι, που «προσγείωσαν» την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και πάλι στη ζώνη των 815 μονάδων.
Το ΧΑ «έχασε» την Πέμπτη τη μάχη με τις 820 μονάδες, επίπεδα που κατέκτησε στο φίνις της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Στις σημερινές συναλλαγές η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, με την αγορά να «χωνεύει» το ράπισμα της Κομισιόν για το πακέτο Ζαππείου, που συνοδεύτηκε από ένα πολύ ηχηρό «καμπανάκι» για σημαντική παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη για τις δράσεις της επόμενης κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 816,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 813,52 μονάδων (-0,96%) και 829,22 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 555 χιλ. τεμάχια.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 2.093,86 μονάδες, ενώ στο -3,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.158,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 737,57 μονάδες.
Το επόμενο εκκωφαντικό «χαστούκι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από την ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε μέσω της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα τα εξής:
-Ο λογιαριασμός των παροχών του Ζαππείου ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ
-Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω του «δαπανηρού» πακέτου, όπως το χαρακτήρισαν Ντομπρόφσκις-Μοσκοβισί, είναι πλέον ορατός
-Η Αθήνα έχει βάλει όπισθεν ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
-Η πρόοδος στα καυτά μέτωπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, της στελέχωσης της ΑΑΔΕ και των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ αργή
-Οι καθυστερήσεις όσον αφορά στις μνημονιακές δεσμεύσεις γύρω από την ενέργεια είναι σημαντικές
-Οι προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν υπερβεί τα όρια
Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά «κοιτάζει» προς το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όπου η Αθήνα αναμένεται τα βρει σκούρα.
Έτσι, το ΧΑ δεν βρήκε σήμερα ανάχωμα στην αγορά ομολόγων, όπου η σημαντική αποκλιμάκωση συνεχίζεται.
Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,88% με πτώση της τάξης του 2,7%, με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 310 μ.β, ενώ το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων στις 41 μ.β.
Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 1,734% με πτώση 3,8%.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 3,26%. Στο -3,07% και η Cenergy, ο ΟΤΕ έχασε 2,02%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Πειραιώς και ΕΧΑΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.
Αντίθετα, ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil και Φουρλής προσέφεραν στηρίγματα με τα άνω του 1% κέρδη που σημείωσαν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Aegean.