Τι θα σημαίνει η έλευση ενός Mac χωρίς επεξεργαστή της Intel
[ad_1]
Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την στιγμή που σε παρόμοιο editorial είχαμε γράψει για την πιθανότητα η Apple να εγκαταλείψει τους Intel επεξεργαστές στα Mac και αντί αυτών να φέρει τους δικούς της. Τότε είχαμε πει πως δεν ήταν θέμα του αν το κάνει τελικά η Apple αλλά το πότε.
Το Bloomberg χθες ανέφερε πως η Apple θα ξεκινήσει αυτή την μεγάλη κίνηση της το 2020. Αυτό σαν χρονοδιάγραμμα μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο αλλά πιστεύουμε δύο πράγματα ακράδαντα. Το πρώτο είναι πως η Apple ήδη έχει ARM Mac που δουλεύουν στα εργαστήρια της. To δεύτερο είναι πως αν και ακόμη δεν γίνει το 2020 τότε η αλλαγή αυτή δεν θα αργήσει να έρθει.
Τα κέρδη
Η Apple σχεδιάζοντας εδώ και χρόνια τους δικούς της επεξεργαστές στις iOS συσκευές έχει δύο σημαντικά κέρδη.
Το πρώτο έχει να κάνει με τις αποδόσεις. Με το να σχεδιάζει τόσο το hardware όσο και το λογισμικό η Apple καταφέρνει να φέρει μια μοναδική αρμονία και βγάζει το 100% των αποδόσεων των εξαρτημάτων σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές γίνεται λόγος ότι η Apple βάζει λιγότερη RAM στις συσκευές της από ότι οι Android ανταγωνιστές της αλλά σε κάθε benchmark και ειδικά ταχύτητας οι συσκευές της Apple έρχονται πρώτες και μάλιστα με σημαντική διαφορά.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την ελευθερία μιας και με αυτό τον τρόπο η Apple δεν έχει τους περιορισμούς των τρίτων κατασκευαστών στον τομέα των επεξεργαστών. Οι περισσότεροι Android κατασκευαστές περιορίζονται στις επιλογές της Qualcomm καθώς και στο χρονοδιάγραμμα που αυτή η εταιρεία ορίζει. Από την άλλη η Apple έχει μια απόλυτη άνεση να κάνει ότι ακριβώς επιθυμεί όταν το επιθυμεί.
Αυτά τα κέρδη όπως και στο iOS θα βρουν άμεσα έδαφος και στα Mac από την στιγμή που η Apple θα αποφασίσει να δημιουργήσει τους δικούς της επεξεργαστές για αυτά.
Οι προκλήσεις
- Ισχύ
- Συμβατότητα λογισμικού
- Windows συμβατότητα
Ισχύ
Το να δημιουργήσει η Apple ARM επεξεργαστές με την ίδια ισχύ όπως αυτών της Intel είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένας σκόπελος που δεν είναι όμως αξεπέραστος.
Όπως είχαμε αναφέρει τα Geekbench σκορ του iPhone 8 ήταν παρόμοια με αυτά ενός MacBook Pro. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ίδιος ιδρυτής του Geekbench ανέφερε πως πλέον οι διαφορές μεταξύ των σκορ mobile συσκευών και laptops πρακτικά είναι μηδαμινές.
Το θέμα της Α-σειράς των επεξεργαστών της Apple δεν είναι η καθαρή ισχύ αλλά η θερμότητα. Τα iPhones έχουν πανίσχυρους επεξεργαστές αλλά γρήγορα υποσυγχρονίζονται γιατί δεν έχουν την ίδια αγωγιμότητα που μπορεί να έχει ένα laptop. Αν βάλει κάποιος το ίδιο chip σε ένα σασί από laptop και αυτό το πρόβλημα εξαφανίζεται άμεσα.
Συμβατότητα λογισμικού
Αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερο και σημαντικό θέμα. Θα πρέπει είτε κάθε Mac εφαρμογή να προγραμματιστεί από το μηδέν για να ακολουθεί την αρχιτεκτονική των νέων επεξεργαστών της Apple ή τα νέα chip της Apple να προσφέρουν έναν Intel emulator – αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενεργειακά απαιτητικό.
Η Apple βέβαια έχει κάνει κάτι τέτοιο όχι μόνο μια φορά στην ιστορία της αλλά δύο. Την πρώτη το 1994 στην αλλαγή από την Motorola 68000 αρχιτεκτονική στα PowerPC και μετά το 2006 σε μια κίνηση της από τα PowerPC σε Mac που για πρώτη φορά είχαν αρχιτεκτονική της Intel.
Σε αυτές τις αλλαγές είχε ομαλοποιήσει θέματα συμβατότητας τότε με τους 68000 emulator και Rosetta.
Το σίγουρο είναι πως αυτή η αλλαγή σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη για κανέναν στην αρχή. Το καλό όμως είναι πως στο τέλος όλοι μένουν ευχαριστημένοι και αναγνωρίζουν πως αυτή η αλλαγή άξιζε τον κόπο.
Μάλιστα αν αναλογιστούμε πως το 10% της αγοράς των laptop αυτή την στιγμή είναι Mac τότε εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε πως οι προγραμματιστές άμεσα θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια δημιουργώντας εφαρμογές.
Windows συμβατότητα
Το τελευταίο θέμα έχει να κάνει με την συμβατότητα των Windows. Το γεγονός ότι τα Windows μπορούν να τρέξουν σε ARM επεξεργαστές, περιορισμένα βέβαια, σημαίνει πως το πρόβλημα δεν θα είναι αξεπέραστο.
Αλλά ακόμη και αν αυτό το πρόβλημα δεν καταφέρει να ξεπεραστεί να τονίσουμε πως πλέον ακόμη και στον εκπαιδευτικό κλάδο όλα γίνονται με μια Cloud προσέγγιση και μέσω Cloud εφαρμογών.
Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο πως η Microsoft δεν θα εγκαταλείψει την σουίτα του Office σε ένα τέτοιο μηχάνημα από την Apple και θα δημιουργήσει τις αντίστοιχες εφαρμογές της φέρνοντας την συμβατότητα της σουίτας αυτής άμεσα στους χρήστες των μηχανημάτων αυτών.
[ad_2]
Source link