U5dtyjuczis7qJw5bLVJH2Fuccb2SGE_1680x8400.jpg

Aς δούμε την αλήθεια: Αν δεν πληρώνεις για ένα προϊόν τότε είσαι εσύ το προϊόν

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 22/03/18, 02:21

[ad_1]


Οι ειδήσεις για το Facebook – μια εταιρεία που γνωρίζετε – και την Gambridge Analytica – μια εταιρεία που δεν είχατε ακούσει ποτέ μάλλον μέχρι σήμερα – έχουν πάρει φωτιά.


Όλα αυτά που ακούμε τον τελευταίο καιρό για αυτές τις δύο εταιρείες είναι μια πολύ σημαντική ιστορία αλλά δυστυχώς από πολλά μέσα υπάρχει μια δόση παραπληροφόρησης για ότι έγινε και για το τι τελικά ισχύει.


Δυστυχώς η αλήθεια είναι πιο πικρή: Το Facebook ουσιαστικά έδωσε ελεύθερα δεδομένα του προφίλ των χρηστών του. H εταιρεία πάντα έκανε αυτά τα δεδομένα διαθέσιμα αλλά ποτέ δεν φαντάστηκε πως θα χρησιμοποιόντουσαν με έναν τέτοιο τρόπο.


Η Cambridge Analytica είναι μια εταιρεία data mining και αναλύσεων και έχει ως στόχο να χρησιμοποιεί δεδομένα προφίλ χρηστών έτσι ώστε να κατασκευάζει μια σειρά από μηνύματα αλλά και διαφημίσεις. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι νέο. Παλαίοτερα περιοδικά, η τηλεόραση και διαφημίσεις στο ραδιόφωνο χρησιμοποιούσαν δημογραφικά δεδομένα των συνδρομητών τους. Το νέο είναι το εύρος, η ακρίβεια και το βάθος που μπορεί να γίνει η στόχευση του κοινού σήμερα. Η φύση του Internet σημαίνει πως ένας τεράστιος όγκος δεδομένων σχετικά με τον καθένα μας είναι διαθέσιμα για συλλογή και το σημαντικότερο είναι πως εμείς οι ίδιοι τα δίνουμε καθημερινά.


Η Cambridge Analytica λοιπόν δούλεψε στην προεκλογική καμπάνια του Donald Trump χρησιμοποιώντας δεδομένα από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook για να δημιουργήσει στοχευμένες διαφημίσεις με σκοπό την προσέλκυση ψήφων αναλύοντας παράλληλα συμπεριφορές των ψηφοφόρων.



Πως όμως είχαν πρόσβαση σε τόσο πολλά δεδομένα; Απλά η Facebook τα έδωσε.


Η εταιρεία δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο που για να συμμετέχει κάποιος χρειαζόταν να κάνει log in με τον Facebook λογαριασμό του. Η εφαρμογή – ερωτηματολόγιο αυτό διανεμηθεί από έναν καθηγητή του Πανεπιστημιού του Gambridge που τόνιζε πως οι απαντήσεις των χρηστών θα χρησιμοποιόντουσαν για μια έρευνα. Η ενέργεια αυτή ακολουθούσε την πολιτική της Facebook αλλά και των ρυθμίσεων των χρηστών της εφαρμογής του Facebook.


To γεγονός πως τα δεδομένα αυτά περάσαν από τον καθηγητή στην Cambridge Analytica ήταν εν μέρη καταπάτηση των κανόνων της Facebook.


Περί τους 270,000 Facebook χρήστες κάναν λήψη αυτού του ερωτηματολογίου. Πως λοιπόν η Cambridge Analytica κατάφερε να έχει δεδομένα για 50 εκατομμύρια χρήστες; Αυτό έγινε γιατί είχαν πρόσβαση στους φίλους των φίλων αυτών που κάναν λήψη του ερωτηματολογίου αυτού.




Η πολιτική απορρήτου της Facebook επιτρέπει σε εφαρμογές να συλλέγουν μεγάλο όγκο δεδομένων από το προφίλ των χρηστών. Αυτό γίνεται για να έχετε μια υπηρεσία πιο κοντά στα δικά σας θέλω – αυτό τουλάχιστον λέει η Facebook αλλά στην ουσία όλα γίνονται για να υπάρχουν στοχευμένες διαφημίσεις προς εσάς.


Αυτό που είναι ιδιαίτερα άσχημο είναι πως οι ίδιοι οι χρήστες άνοιξαν την πόρτα σε αυτές της εφαρμογές μιας και κατά την λήψη τους έδωσαν, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται, έγκριση στο προφίλ τους στο Facebook.



“Το Facebook είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτή η δραστηριότητα όμως δεν είναι το να είναι κοινωνικό δίκτυο – η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η διαφήμιση”


Όλα ξεκίνησαν χρόνια πριν όταν οι χρήστες του Internet κατέληξαν σε μια απόφαση. Είχαν την επιλογή να πληρώσουν για μια συνδρομητική υπηρεσία ή να την αποκτήσουν δωρεάν αλλά με διαφημίσεις. Η πλειοψηφία των χρηστών λοιπόν επέλεξε την δεύτερη επιλογή. Το να πληρώσουμε με τα προσωπικά μας δεδομένα τότε αλλά ακόμη και τώρα ήταν κάτι που ελάχιστοι κατάλαβαν την αξία τους.


Η Facebook, η Google και άλλες παρόμοιες εταιρείες έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν όλο και περισσότερα δεδομένα και με την πάροδο του χρόνου έγιναν ακόμη πιο αποτελεσματικές σε αυτό και στην στόχευση των χρηστών.


Το δωρεάν προϊόν της Google είναι μια φανταστική μηχανή αναζήτησης αλλά η εταιρεία καταγράφει όλες τις αναζητήσεις έτσι ώστε να φτιάχνει ένα προφίλ του χρήστη για να πουλάει εν συνεχεία διαφημίσεις σε αυτό.


Καλώς ή κακώς έτσι δουλεύει πλέον το μοντέρνο web. Αυτό που αποτύχαμε να καταλάβουμε είναι ο σκοπός όλων αυτών των δεδομένων και το τι μπορεί να επιτύχει κάποιος με αυτά.


Την ίδια ώρα η εταιρείες πίσω από τα “δωρεάν” προϊόντα και υπηρεσίες τους ήξεραν πως ο 21 αιώνας είναι αυτός της ισχύς που προέρχεται από τα δεδομένα και γνώριζαν πως όποιος ελέγχει αυτά τα δεδομένα κυβερνά. Τα δεδομένα πλέον είναι δύναμη και μάλιστα τεράστια!!


Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως όλα τα παραπάνω αποτελούν μια φυσική εξέλιξη του web.


Δεν θα σας πούμε λοιπόν να διαγράψετε τον Facebook λογαριασμό σας αλλά μην ξεχνάτε πως δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε και έναν. Αν όμως θέλετε να διαιρείτε έναν τέτοιο λογαριασμό θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του απορρήτου, τις πληροφορίες του προφίλ σας, τις εφαρμογές που έχετε αδειοδοτήσει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας μέσω του Facebook και φυσικά στο τι κάνετε like και ποστ.


Μην εμπιστεύεστε τυφλά το Facebook ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με δεδομένα που δεν θα δίνατε σε ένα άγνωστο. ΜΗΝ λαμβάνετε μέρος σε τυχαία κουίζ του Facebook. Προσέχετε τι προσωπικά δεδομένα κοινοποιείτε.




[ad_2]

Source link

Αν σου άρεσε κάνε