ipa-net-neutrality-ipa-diadiktio

Απόφαση που αλλάζει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τις ΗΠΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 15/12/17, 11:09
Τι σημαίνει η κατάργηση του net neutrality από την κυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ, που αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της πρόσβασης που έχουν οι χρήστες σε μικρά site.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έβαλε χθες Πέμπτη τέλος στην «ουδετερότητα του Διαδικτύου» (net neutrality) με τη δικαιολογία ότι εμποδίζει τις επενδύσεις και την καινοτομία, μια απόφαση που έχει προκαλέσει φόβους για «Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων».

Η FCC ακύρωσε μια ρύθμιση που είχε θεσπιστεί το 2015 έπειτα από προτροπή του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Βάσει της αρχής αυτής οι πάροχοι του Διαδικτύου ήταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα στο Διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο και να μην προβαίνουν σε διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα ή την εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ίσχυε μέχρι τώρα, οι πάροχοι Διαδικτύου δεν μπορούσαν εσκεμμένα να εμποδίζουν, να προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες ή να χρεώνουν κάποιους ιστότοπους ή διαδικτυακό περιεχόμενο.

Με την απόφαση αυτή «αποκαθιστούμε την ελευθερία του Διαδικτύου» και «βοηθάμε τους καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του FCC Αζίτ Πάι που είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2015 «εμπόδισε την καινοτομία» και «ήταν κακή για τους πελάτες».

Η απόφαση αυτή «δεν σκότωσε τη δημοκρατία» και δεν σημαίνει «το τέλος του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε», τόνισε, αναφερόμενος στα επιχειρήματα των επικριτών της απόφασης.

Η FCC «δίνει τα κλειδιά του Διαδικτύου σε μια χούφτα εταιρειών», επεσήμανε η Μίνιον Κλάιμπερν μέλος της FCC που καταψήφισε την απόφαση.

Με την απόφαση αυτή οι πάροχοι Διαδικτύου «θα έχουν το δικαίωμα (…) να ενισχύουν τη ταχύτητα των ιστότοπων (που μπορούν να πληρώσουν)» και «να αφήσουν σε όλες τις άλλες μια πιο αργή σύνδεση», τόνισε η Τζέσικα Ρόουζενγουόρσελ, ένα άλλο μέλος της πενταμελούς FCC που καταψήφισε την πρόταση.

Η διαμάχη για την «ουδετερότητα του Διαδικτύου» είναι πολύ έντονη εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Περίπου 100 άτομα, υπέρμαχοι της αρχής αυτής, διαδήλωσαν χθες το πρωί μπροστά από την έδρα της FCC.

Η απόφαση «θα επηρεάσει του φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους, τους μαύρους, τις γυναίκες που δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στην επικοινωνία, τις πληροφορίες», τόνισε ο καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Ντέιμον Ντέιβις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της FCC ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν είχε δηλώσει ότι προτίθεται να την αμφισβητήσει νομικά σε συνεργασία με τους γενικούς εισαγγελείς άλλων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι η FCC «πλήττει τους καταναλωτές της Πολιτείας και οποιονδήποτε τάσσεται υπέρ του ελεύθερου και ανοικτού Διαδικτύου».

Σύμφωνα με τον Σνάιντερμαν, η FCC «θέλει να δώσει ένα πρώιμο δώρο Χριστουγέννων στους γίγαντες των τηλεπικοινωνιών».

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκι ελπίζει από την πλευρά του ότι οι κοινοβουλευτικοί θα μπορέσουν να ακυρώσουν την απόφαση.

Οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ επιθυμούν πάντως να δουν το τέλος «της ουδετερότητας του Διαδικτύου»,καθώς είναι και οι ίδιες δημιουργοί περιεχομένου και άρα βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τεχνολογικές εταιρείες όπως η Netflix, η Amazon και η Apple.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αν σου άρεσε κάνε