Το σημερινό Google Doodle τιμά τον επιστήμονα που αποκάλυψε πώς πεθαίνουν τα αστέρια

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δημιουργία 19/10/17, 13:02

[ad_1]

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον αστροφυσικό Σουμπραμανιάν Τσαντρασέικαρ, ο οποίος πρώτος κατάφερε να μελετήσει και να διατυπώσει ένα μαθηματικό μοντέλο για την ζωή των αστεριών.


doogle


Όπως με ένα ζωντανό οργανισμό, ένα αστέρι έχει τον δικό του κύκλο ζωής. Γεννιέται από μάζες αερίου και σκόνης, εξελίσσεται και αλλάζει σε διάρκεια εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων χρόνων, και στη συνέχεια να πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του ένα αστρικό κατάλοιπο του αντικειμένου που ήταν κάποτε. Είναι μια διαδικασία κεντρικής σημασίας για τη μελέτη της αστροφυσικής, και πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για αυτό τον κύκλο, πηγάζουν από το έργο του σημερινού τιμώμενου προσώπου στο doodle της Google, του Σουμπραμανιάν Τσαντρασέικαρ (Subrahmanyan Chandrasekhar).


Ο Τσαντρασέικαρ, πιο γνωστός ως Τσάντρα (Chandra), ήταν αστροφυσικός ινδικής καταγωγής, ο οποίος ανέπτυξε την διάσημη μελέτη του όταν ήταν 20 ετών. Ενώ ήταν στο Κέμπριτζ στην Αγγλία για σπουδές, ο Τσάντρα διατύπωσε την θεωρία που είναι πλέον γνωστή ως το “όριο Τσαντρασέικαρ”, μια έννοια που περιγράφει με λεπτομέρειες τι συμβαίνει με τα αστέρια αφού εξαντλήσουν όλα τα καύσιμά τους και πεθαίνουν. Αν ένα αστέρι είναι μικρότερο από 1,4 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, θα καταρρεύσει σε κάτι που ονομάζεται λευκός νάνος, ένα εξαιρετικά καυτό και πυκνό εναπομείναντα αστρικό πυρήνα. Αλλά αν ένα αστέρι είναι περισσότερο από 1,4 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, δεν θα σχηματίσει ένα λευκό νάνο, αλλά αντ ‘αυτού να εκραγεί σε σουπερνόβα ή να καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα.


Η θεωρία του δεν ήταν η πιο δημοφιλής θεωρία σε πρώτη φάση, και το όριο του Τσαντρασέικαρ ουσιαστικά γελοιοποιήθηκε από τον Σερ Άρθουρ Έντιγκτον (Sir Arthur Eddington), ένας από τους μεγαλύτερους αστροφυσικούς εκείνη την εποχή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας το 1935. Αλλά τελικά, η θεωρία και το έργο του Τσαντρασέικαρ θα επικρατήσει και θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1983. το όνομά του Τσάντρα δόθηκε επίσης σε ένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA, η οποία παρατηρεί εκπομπή ακτίνων Χ από τα ζεστά μέρη του Σύμπαντος.


Ο Τσάντρα πέθανε το 1995, τέσσερα χρόνια πριν το διαστημικό τηλεσκόπιο βαφτιστεί με το όνομά του. Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 107 χρονών.


The post Το σημερινό Google Doodle τιμά τον επιστήμονα που αποκάλυψε πώς πεθαίνουν τα αστέρια appeared first on SecNews In Depth IT Security News.






[ad_2]

Source link

Αν σου άρεσε κάνε