Σαν σήμερα: Ο Steve Jobs πεθαίνει σε ηλικία 56 χρόνων
[ad_1]
5 Οκτωβρίου 2011: Ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs πεθαίνει σε ηλικία 56 χρονών στο σπίτι του στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Η επίσημη αιτία θανάτου του ήταν η ανακοπή αναπνοής που προήλθε από το σπάνιο είδος καρκίνου που είχε στο πάγκρεας. Ο Jobs είχε διαγνωστεί με καρκίνο 8 χρόνια νωρίτερα ενώ επίσημα αποχώρησε από την θέση του CEO της εταιρείας τον Αύγουστο του 2011.
Με όλα αυτά που έχουν γραφτεί για τον μεγάλο άντρα της Apple από την στιγμή του θανάτου του και έπειτα ειλικρινά είναι αδύνατο να κάνουμε μια περίληψη σε ένα μόνο μικρό άρθρο. Για εμάς ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία σχετικά με το θάνατο του ήταν το πόσο πολλά σήμαινε αυτός ο άνθρωπος για πάρα πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Αν η ενασχόληση με την τεχνολογία ήταν ένα ειδικό χόμπι για πολλούς σίγουρα αυτό άλλαξε μετά την είδηση του θανάτου του Jobs και την απήχηση που είχε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ίδιος ο Jobs δεν χανόταν στο συναίσθημα. Όταν έφυγε από την Apple στα μέσα του 1980 δεν καθάρισε και μάζεψε πράγματα από το γραφείο του σε σημείο που προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας – όπως το πρώτο δίπλωμα της έναρξης της Apple στο Χρηματιστήριο που βρισκόταν κρεμασμένο στο γραφείο του – να βρεθούν στον κάδο των απορριμμάτων.
Λίγο μετά την επιστροφή στην Apple στο τέλος του 1990 έδωσε το ιστορικά έγγραφα της εταιρείας στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Stanford. Τα έγγραφα αυτά περιλάμβαναν αρχεία που το διαχειριστικό κομμάτι της Apple τα φυλούσε σαν κόρη οφθαλμού από το 1980. Ο λόγος που ο Jobs παρέδωσε αυτόν τον ιστορικό θησαυρό ήταν γιατί δεν ήθελε η εταιρεία του να επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος και να μείνει κολλημένη στο παρελθόν.
Το 2006 ένα πρώην υπάλληλος της Apple ο David Pakman έστειλε ένα email στον Jobs. Ο Pakman, ο οποίος δούλεψε στην Apple από το 1991 μέχρι το 1997, θεώρησε καλή ιδέα να προτείνει μια γιορτή για τα γενέθλια 30 χρόνων της Apple. Η απάντηση που έλαβε από τον Jobs ήταν:
David, H Apple εστιάζει μόνο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν
Αυτή η φιλοσοφία του συνεχίστε και τον καθόρισε ως άνθρωπο. Είχε ξεκαθαρίσει πως το νέο Campus της Apple δεν θα έπρεπε να πάρει σε καμιά περίπτωση το όνομα του. Έτσι η Apple πήρε την απόφαση να ονομάσει το θέατρο παρουσιάσεων του νέου Campus ως Steve Jobs Theater.
O Jobs επίσης αφιέρωσε πολύ χρόνο τα τελευταία του έτη στην Apple έτσι ώστε να καθορίσει μια εταιρεία που θα μπορούσε να λειτουργεί άψογα και χωρίς την παρουσία του. Όπως ο ίδιος ο Tim Cook δήλωσε:
“Ο Steve δεν ήθελε εμάς να ρωτάμε τι θα έκανε ο Steve στην θέση μας; Απεχθάνονταν τον τρόπο που λειτούργησε η Disney μετά τον θάνατο του Walt Disney και ήταν αποφασισμένος πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν και στην δική του εταιρεία.”
Η αντίδραση του κόσμου στην είδηση του θανάτου του και μετά ήταν συγκλονιστική. Δεν ήταν ο ποιο πλούσιος CEO στον χώρο της τεχνολογίας όταν πέθανε. Οι αντιδράσεις όμως των απλών καταναλωτών έδειξαν πως η ζωή του αλλά ακόμη και τα λάθη του σήμαιναν πολλά για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ο Jobs βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα με στόχο τις ανάγκες του καταναλωτή που οι άνθρωποι αγάπησαν και έτσι αγάπησαν άμεσα και τον δημιουργό τους.
Πολλά έχουν πλέον αλλάξει από τον θάνατο του και έπειτα και αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως ήθελε να γίνει. Ας μην ξεχνάμε πως ο Jobs πάντα πίεζε του ανθρώπους γύρω του να αποδείξουν πως κάνει λάθος και πάντα όταν το κατάφερναν αυτό ο ίδιος ήταν απίστευτα ικανοποιημένος και χαρούμενος.
The post Σαν σήμερα: Ο Steve Jobs πεθαίνει σε ηλικία 56 χρόνων appeared first on AppleWorldHellas Blog.
[ad_2]
Source link