Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Google για... δημοσιογράφους προκαλεί αντιδράσεις
Η Google αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που θα βοηθάει τους δημοσιογράφους να γράφουν τα άρθρα τους, σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα του Τύπου, όπως επιβεβαίωσε ο κολοσσός του διαδικτύου και της τεχνολογίας.
Οι New York Times αποκάλυψαν την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι συμμετέχουν στο σχέδιο, όπως και η Washington Post, η Wall Street Journal κι άλλες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.
«Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης ιδεών για την παροχή δυνητικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθούν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Google. «Τα εργαλεία αυτά δεν σχεδιάζονται για -και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν- τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στην συλλογή και την επαλήθευση πληροφοριών και τη σύνταξη άρθρων», διευκρίνισε ο ίδιος.
Η ιδέα αφορά τον σχεδιασμό λειτουργιών βοήθειας γραφής παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στο Gmail ή το Google Docs, αλλά ειδικά για τους δημοσιογράφους, όπως να προτείνονται διαφορετικοί τίτλοι ή ύφος γραφής.
Σύμφωνα με τους New York Times, επικεφαλής μέσων ενημέρωσης περιέγραψαν το σχέδιο της Google, που ονομάστηκε εσωτερικά «Genesis» (Γένεσις), ως «ενοχλητικό».
Η OpenAI, η νεοφυής επιχείρηση της Καλιφόρνιας που δημιούργησε το ChatGPT και είναι και αυτή κορυφαία εταιρεία στον τομέα της λεγόμενης «παραγωγικής» τεχνητής νοημοσύνης, έχει επίσης συνάψει πρόσφατα συμφωνίες με δημοσιογραφικούς οργανισμούς.
Η εταιρεία αυτή που θέλει δεδομένα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων, εξασφάλισε την άδεια να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) από το 1985.
Σε αντάλλαγμα, το AP θα έχει πρόσβαση «στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία της OpenAI», αναφέρουν οι δύο επιχειρήσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.
Η OpenAI θα δώσει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια στο American Journalism Project, οργανισμό που υποστηρίζει πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, και έως 5 εκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για τη χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) της και για να βοηθηθούν οι δημοσιογράφοι να ενσωματώσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην δουλειά τους.
Η μεγάλη επιτυχία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να παράξει κάθε είδους κείμενο ή εικόνες με ένα απλό αίτημα στην καθομιλουμένη, προκαλεί πολλές ανησυχίες στους δημιουργούς περιεχομένου (καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους κλπ).
Αρκετές προσφυγές έχουν γίνει στη δικαιοσύνη κατά των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων η OpenAI).
Οι επαγγελματίες τους προσάπτουν ότι χρησιμοποίησαν τα περιεχόμενά τους χωρίς την συγκατάθεσή τους ή αμοιβή για να τροφοδοτήσουν τα προγράμματά τους πληροφορικής. Επίσης φοβούνται ότι τα λογισμικά αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστούν ικανά να τους αντικαταστήσουν.